siła smaku

Kopytka

0
Kopytka bez porównania zastępują ziemniaki do dań głównych, szczególnie jeśli podaje się z sosami czy gulaszem. Nie ukrywam, że najlepsze, chociaż bardzo rzadko, robi moja mama. Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej, zmielić i dobrze wystudzić. Kopytka dobrze smakują z wody, jak i smażone, a po całkowitym wystygnięciu część można zamrozić.


SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • około 1,5 szklanki mąki*
  • 1 jajko
  • sól, ewentualnie biały pieprz
Ziemniaki obrać, ugotować, zmienić (można je również przecisnąć przez praskę) i wystudzić. Do ziemniaków wsypać mąkę*, wbić jajko, posolić i wyrobić gładkie ciasto. Z wyrobionego ciasta okrawać porcje, formować wałeczki, spłaszczać i ostrym nożem odkrawać małe prostokąty. Gotowe kopytka wrzucać na wrzątek i gotować 2 min, od momentu wypłynięcia. 

*ziemniaki najlepiej same wiedzą, ile mąki jest im potrzebne. Najlepiej jest więc je ugnieść podzielić na cztery części, wyjąć jedną część, a w to miejsce nasypać mąkę. Sztuczka bardzo stara, ale sprawdza się idealnie :)

----------------------------------------------------

A od jutra gotować uczy Jamie :) Nie robię reklamy, ale polecam!



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy