SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków
- około 1,5 szklanki mąki*
- 1 jajko
- sól, ewentualnie biały pieprz
Ziemniaki obrać, ugotować, zmienić (można je również przecisnąć przez praskę) i wystudzić. Do ziemniaków wsypać mąkę*, wbić jajko, posolić i wyrobić gładkie ciasto. Z wyrobionego ciasta okrawać porcje, formować wałeczki, spłaszczać i ostrym nożem odkrawać małe prostokąty. Gotowe kopytka wrzucać na wrzątek i gotować 2 min, od momentu wypłynięcia.
*ziemniaki najlepiej same wiedzą, ile mąki jest im potrzebne. Najlepiej jest więc je ugnieść podzielić na cztery części, wyjąć jedną część, a w to miejsce nasypać mąkę. Sztuczka bardzo stara, ale sprawdza się idealnie :)
----------------------------------------------------
A od jutra gotować uczy Jamie :) Nie robię reklamy, ale polecam!
0 komentarze:
Prześlij komentarz