siła smaku

Szarlotka na kruchym cieście

3
Ostatecznie pogodziłam się z tym, że lata już na pewno nie będzie i przyszła pora na jesień. Z pozytywnych stron   jesień przynosi antonówki. A jeśli antonówki to szarlotka. Przepis do Babci- najłatwiejszy i najpyszniejszy jaki znam. Idealne ciasto na długie jesienne wieczory, ale chyba wszyscy to wiedzą. Najbardziej niewdzięcznym zadaniem jest obranie i starcie 2 kg jabłek, ale warto się pomęczyć.


SKŁADNIKI:
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • jedna kostka margaryny
  • 2 żółtka + 1 całe jajko
  • 2- 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • cynamon
Suche składniki na ciasto (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól) przesiać do miski i wymieszać. Zimną margarynę zetrzeć na tarce o dużych oczkach do mąki, dodać żółtka, jajko oraz śmietanę. Wszystkie składniki zagnieść szybko na gładkie ciasto.Ciasto podzielić na dwie nierówne części (mniejszą- na górną kruszonkę i większą- na spód). Mniejszą porcję włożyć do zamrażalnika, większą do lodówki.*
Jabłka (najlepiej sprawdzają się antonówki) obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać 2 łyżki cukru, cynamon, wymieszać, wyłożyć na sito, żeby odcisnąć sok. Płaską, dużą, prostokątną formę do pieczenia, wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować**, wyłożyć na przygotowaną blachę, nakłuć w kilku miejscach widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st.C i podpiec (około 10 min), tak aby nie było zupełnie surowe. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać i posypać startym ciastem z mniejszej porcji. Piec około godziny, aż do zrumienienia wierzchu. Po wyjęciu z piekarnika zostawić do całkowitego wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem i pokroić w kwadraty.


*najlepiej zrobić to dzień wcześniej i obydwie porcje schować do zamrażalnika. Na drugi dzień godzinę przed pieczeniem wyjąć większą porcje, mniejszą zostawiając do ostatniej chwili. Ja ciasto piekłam tego samego dnia i niestety, górą warstwę ciasta musiałam również rozwałkować, bo była za miękka i nie dała się trzeć na tarce. Nie jest to konieczne, bo mój sposób też się sprawdził, ale o wiele atrakcyjniej wygląda ciasto z utartą górą. 

** ciasto najlepiej położyć na cienkiej folii spożywczej, przykryć drugą warstwą folii i rozwałkować cienki płat.



przy okazji przepis dodaję do akcji Sezon na jabłka.


3 komentarze: Leave Your Comments

  1. kasia4.10.10

    Juz wiem, poproszę szpinakowe żabki na 9 października, zorganizujemy transport żab do Kopenhagi! :)

    szarlotka jest cudowna, boooze jak mi tu brakuje dobrego jedzenia przygotowanego przez moja współlokatorkę.. ;) ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam szarlotki mogłabym je jeść tonami :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo jesienna :) Ja tez ogromnie lubię szarlotki! To jest jedno z najbardziej uniwersalnych ciast i tak pyszne, że smakuje prawie kazdemu :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy