siła smaku

Makaron z grzybami pod beszamelem i Nigella

3
Osoby, które zetknęły się z kuchnią Nigelli można podzielić na zagorzałych zwolenników i zdecydowanych przeciwników. Nie sądzę, żeby znalazł się ktoś pośrodku. Jej kuchnie można albo lubić, przyjmując ją ze wszystkimi uproszczeniami, albo nie. Zdecydowanie zaliczam siebie do tych pierwszych. Nie przeszkadza mi gotowanie z półproduktów, zbyt dużo cukru czy tłuszczów. Oczywiście jeśli ktoś ma czas na własny wyrabianie ciasta francuskiego, o czym pisałam tutaj, czy spędzanie w kuchni całego dnia, aby wieczorem zabłysnąć przygotowaną przez siebie od początku do końca kolacją, to tylko pozazdrościć! Ja jestem zdecydowaną zwolenniczką zamrażania, dzielenia przygotowań na kilka etapów i bardzo szybkich i prostych potraw. Większość przepisów przedstawianych w książkach i programach Nigelli pozwala na upraszczanie sobie życia. Polecam także biografie Nigelli "Kulinarna Bogini"



Makaron z grzybami przygotowuje już od dawna. Nadaje się jako samodzielne zdanie lub dodatek do pieczonych mięs. Ze składników w oryginalnym przepisie wychodzi niewiarygodnie wielka porcja. Ja przygotowuje znacznie mniej, co i tak w zupełności wystarcza.


SKŁADNIKI:
  • szklanka suszonych grzybów (mogą być mieszane)
  • około 30 dag pieczarek
  • opakowanie makaronu (penne, farfalle, itp.)
  • szklanka mleka
  • 60-70 dag masła+ do smażenia
  • pół szklanki mąki
  • tymianek suszony
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek
  • 200 g startego parmezanu
  • pół szklanki natki pietruszki

Suszone grzyby namoczyć dzień wcześniej. Odsączone grzyby (wodę z moczenia zostawić) i pieczarki pokroić w większą kostkę. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. W rondlu o grubym dnie rozpuścić masło mieszając je z mąką, zdjąć z ognia, wlać mleko rozmieszać i postawić na ogniu. Zmniejszyć płomień, dodać sól, pieprz, gałkę i podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Grzyby przesmażyć na maśle, dodać tymianek, pietruszkę, czosnek, wodę z moczenia grzybów i poddusić. Do żaroodpornego naczynia przełożyć makaron, dodać grzyby, i polać sosem. Wszystko dokładnie wymieszać i posypać startym parmezanem. Piec w temp. 200 st. C przez około 30 min. Podawać posypane pietruszką i parmezanem. 

ps. A dziś jadłam makaron z pesto i kurczakiem. Być może kiedyś uda mi się wyciągnąć przepis, chętnie podzieliłabym się dalej :) Niesamowity efekt i niewiele pracy.

3 komentarze: Leave Your Comments

  1. pasuje mi jako samodzielne danie, pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy29.9.13

    ja uwielbiam proste dania, szczególnie z makaronami :-)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy