Makaron z grzybami przygotowuje już od dawna. Nadaje się jako samodzielne zdanie lub dodatek do pieczonych mięs. Ze składników w oryginalnym przepisie wychodzi niewiarygodnie wielka porcja. Ja przygotowuje znacznie mniej, co i tak w zupełności wystarcza.
SKŁADNIKI:
- szklanka suszonych grzybów (mogą być mieszane)
- około 30 dag pieczarek
- opakowanie makaronu (penne, farfalle, itp.)
- szklanka mleka
- 60-70 dag masła+ do smażenia
- pół szklanki mąki
- tymianek suszony
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- oliwa z oliwek
- 200 g startego parmezanu
- pół szklanki natki pietruszki
Suszone grzyby namoczyć dzień wcześniej. Odsączone grzyby (wodę z moczenia zostawić) i pieczarki pokroić w większą kostkę. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. W rondlu o grubym dnie rozpuścić masło mieszając je z mąką, zdjąć z ognia, wlać mleko rozmieszać i postawić na ogniu. Zmniejszyć płomień, dodać sól, pieprz, gałkę i podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Grzyby przesmażyć na maśle, dodać tymianek, pietruszkę, czosnek, wodę z moczenia grzybów i poddusić. Do żaroodpornego naczynia przełożyć makaron, dodać grzyby, i polać sosem. Wszystko dokładnie wymieszać i posypać startym parmezanem. Piec w temp. 200 st. C przez około 30 min. Podawać posypane pietruszką i parmezanem.
ps. A dziś jadłam makaron z pesto i kurczakiem. Być może kiedyś uda mi się wyciągnąć przepis, chętnie podzieliłabym się dalej :) Niesamowity efekt i niewiele pracy.
pasuje mi jako samodzielne danie, pysznie.
OdpowiedzUsuńja uwielbiam proste dania, szczególnie z makaronami :-)
OdpowiedzUsuń