siła smaku

Tarta z jabłkami

3
Całe szczęście sezon na jabłka trwa cały rok i mimo tego, ze najlepiej smakują jesienią, spokojnie można z nich korzystać o każdej porze roku. Pomimo tego, że ciasta z jabłkami kojarzą mi się przede wszystkim z szarlotką, to połączenie jabłek z kruchym ciastem tarty z orzechami włoskimi także dało świetny efekt. Nie za słodki wierch i kruche ciasto. Naprawdę polecam!


SKŁADNIKI:
  • 250 g mąki pszennej
  • 140 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 5-6 dużych jabłek
  • 150 g cukru
  • 2 jajka 
  • 250 g kwaśnej śmietany 18%
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich (rozkruszonych)
  • masło do wysmarowania formy
Mąkę posiekać z miękkim masłem, dodać szczyptę soli, wodę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie, formę do tarty wysmarować masłem i wylepić rozwałkowanym ciastem, przyciskając i nakłuwając widelcem brzegi tarty. Formę odstawić do lodówki. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda i pokroić na jak najcieńsze plasterki. Jabłka ułożyć na cieście. Jajka wymieszać ze śmietaną i cukrem i wylać na ułożone owoce.Wierzch tarty posypać pokruszonymi orzechami. Piec w temp. 180 st. C przez około 30 min, aż owoce i brzegi ciasta nabiorą złocistego koloru. 

3 komentarze: Leave Your Comments

  1. Uwielbiam takie tarty ze skorupką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudna ilośc jabłek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy23.3.14

    Robiłam tę tartę i wychodzi naprawdę super! :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy