SKŁADNIKI:
- 250 g mąki pszennej
- 140 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 5-6 dużych jabłek
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 250 g kwaśnej śmietany 18%
- 3/4 szklanki orzechów włoskich (rozkruszonych)
- masło do wysmarowania formy
Mąkę posiekać z miękkim masłem, dodać szczyptę soli, wodę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie, formę do tarty wysmarować masłem i wylepić rozwałkowanym ciastem, przyciskając i nakłuwając widelcem brzegi tarty. Formę odstawić do lodówki. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda i pokroić na jak najcieńsze plasterki. Jabłka ułożyć na cieście. Jajka wymieszać ze śmietaną i cukrem i wylać na ułożone owoce.Wierzch tarty posypać pokruszonymi orzechami. Piec w temp. 180 st. C przez około 30 min, aż owoce i brzegi ciasta nabiorą złocistego koloru.
Uwielbiam takie tarty ze skorupką :)
OdpowiedzUsuńcudna ilośc jabłek.
OdpowiedzUsuńRobiłam tę tartę i wychodzi naprawdę super! :)
OdpowiedzUsuń