siła smaku

Kurczak po cygańsku.

4
Pyszności !! Niesamowity przepis i dokładnie taki, jakie lubię najbardziej- łatwy i bardzo szybki, niewymagający dużej ilości składników i długiej pracy. Następnym razem ketchup łagodny zastąpiłabym pikantnym, bo dla mnie był trochę za słodki (znowu!). Dodatkowo powidła i suszone śliwki nadają udkom specyficznego, jakby wędzonego smaku i zapachu. Podpatrzyłam u Edysi i od razu wiedziałam, że warto. Na pewno jeszcze nie raz przygotuję! Z powodzeniem nadaje się na przyjęcia i na pewno zaskoczy wszystkich gości.


SKŁADNIKI: (za Edysią)
  • 5 całych udek z kurczaka (udko i podudzie) lub 10 pałeczek z kurczaka
  • 1/3 kostki masła
  • 1 cebula
  • pół szklanki powideł śliwkowych
  • pół szklanki ketchupu 
  • około 8 szt. suszonych śliwek (pokrojonych)
  • 3/4 szklanki wody
  • sól, słodka papryka
Oddzielić podudzia od udek, umyć i osuszyć. Wszystkie kawałki kurczaka posypać dokładnie solą i papryką i obsmażyć na maśle, aż skórka się zrumieni. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Masło rozpuścić w rondlu, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić na małym ogniu. Dodać pokrojone śliwki, powidła, ketchup i wodę, dokładnie wymieszać i zagotować, aż sos zgęstnieje. Gorącym sosem polać kurczaka, nakryć naczynie pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec przez około godzinę (na ostatnie 10- 15 min zdjęłam pokrywę, aby sos zgęstniał). 



Ja podawałam z kus-kusem (i polecam!), ale nadają się równie dobrze z ziemniakami, kaszami, czy ryżem. 

4 komentarze: Leave Your Comments

  1. Super szybki obiad! :-) Uwielbiam połączenie takich smaków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się że smakowało :)
    Ja na pewno niedługo zrobię powtórkę.

    OdpowiedzUsuń
  3. I ja robilam tego kurczaka. Smakowal rewelacyjnie. Moj M. troche narzekal, ze za slodki ale ja bylam nim zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy15.6.11

    pyszne, uwielbiam takie smaki, wkrótce wypróbuję, ogromne dzięki, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy