SKŁADNIKI:
- 267 g chałwy (tym razem waniliowo- kakaowa)
- 400 g orzeszków ziemnych solonych
- ok. 60 g masła
- 7 łyżek cukru
- 3 łyżki miodu
- 2-3 łyżki kakao
Orzeszki ziemne zmielić w robocie kuchennym (tym razem zmieliłam je bardziej niż poprzednio). Następnie rozkruszyć chałwę i razem z orzechami przełożyć do miski. Masło rozpuścić, ciepłym zalać orzechy, dodać kakao i wymieszać. Do rondla wsypać cukier rozpuścić i trochę zbrązowieć, dodać miód i wszystko razem rozpuścić, zalać orzechy i wymieszać. Gotowe masło orzechowe zmiksować za pomocą blendera, aż do przestudzenia i odstawić w chłodne miejsce na noc. Następnego dnia masło lekko podgrzać, ponownie zmiksować i jeszcze ciepłe przekładać do słoików. Tak jak poprzednie masło może stać w lodówce nawet do 2- 3 tygodni.
Masło orzechowe zdecydowanie nadaje się na świąteczne prezenty, trzeba jedynie odpowiednio przyozdobić słoiki. :)
Przepis dodaję do akcji "Świąteczne prezenty".
Korzystając z okazji, chciałabym także złożyć wszystkim Wesołych Świąt, pełnych zapachu pierników, mnóstwa nowych inspiracji kulinarnych i wszystkiego przepysznego!
*a tym, którzy twierdzą, że jedzenie służy tylko do jedzenia, przedstawiam makaronowego anioła.
Agnieszko, pięknego Bożego Narodzenia! Refleksji, spokoju i spełnienia tego wszystkiego co sobie wymarzyłaś i czego pragniesz!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię bardzo ciepło i serdecznie!
Orzeszki i chałwa! <3 Takie połączenie jest cudowne. Na święta pasuje doskonale. Wesołych świąt :-)
OdpowiedzUsuńMasło na 100% zrobię,już mam na nie ochotę :)
OdpowiedzUsuńTobie również wesołych,radosnych,rodzinnych i ciepłych świąt oraz udanego Sylwestra! :)
cudnie podane.
OdpowiedzUsuńpięknych Świąt..
o zapachu czekolady.
Maselko przepyszne :))
OdpowiedzUsuńAgnieszko, zycze Ci spokojnych i radosnych Swiat. Cieplych, magicznych i bardzo rodzinnych.
Wesołych Świąt życzę :)
OdpowiedzUsuń