SKŁADNIKI:
- 60- 70 g miękkiego masła + trochę do wysmarowania formy
- 160 g cukru
- 230 g mąki pszennej
- szklanka (250ml) greckiego gęstego jogurtu
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duże jajko lub 2 mniejsze
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka miodu
- 5- 6 ciasteczek digestive + łyżeczka kakao
Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać przez sito do dużej miski. Dodać masło, cukier, jogurt, jajka, kakao, kawę, przyprawę do piernika, oraz miód. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Ciasteczka wraz z łyżeczką kakao zmielić za pomocą robota kuchennego (lub rozgnieść wałkiem na proszek).* Prostokątną formę- keksówkę (24x10) wysmarować masłem i wysypać ciasteczkami z kakao. Przelać ciasto i wyrównać szpatułką. Piec w temp. 180st C. przez około 45 min. Przestudzone ciasto przeciąć wzdłuż na pół. Jedną część posmarować powidłami i przykryć drugą. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
*można oczywiście zamiast ciasteczkami, wysypać formę bułką tartą
Przepis dołączam do akcji Mai- Kawowy Tydzień.
skoro szybkie i piernikowe, to też z pewnością pyszne :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyrósł. a że ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu to wielki plus :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Dodatek powideł dla mnie jest niezbędny do piernika. Pyszne połączenie. Jak zdrowie Agnieszko?
OdpowiedzUsuńoch ale pięknie się prezentuje :) smakowity :D
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda i jak ładnie urósł. :)
OdpowiedzUsuńwygląda prześlicznie
OdpowiedzUsuńWygląda mokro, słodko i korzennie :-) Idealnie. Pozdrawiam serdecznie ;*
OdpowiedzUsuńAgnieszko, jak piernik to i powidła - obowiązkowo:).
OdpowiedzUsuńCiepło pozdrawiam - dołączyłam..., abyś mi się nie zgubiła:)