SKŁADNIKI: (forma 26 cm)
- 80 dag sera białego trzykrotnie mielonego
- 6 dużych dojrzałych bananów
- 180 g herbatników typu digestive
- 100 g masła
- 4 duże jajka
- szklanka cukru
- opakowanie (16g) cukru waniliowego
- łyżka soku z cytryny
- puszka gotowej masy krówkowej do dekoracji
Okrągłą formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową jak tu. Herbatniki rozkruszyć, wymieszać z miękkim masłem do uzyskania faktury mokrego piasku. Wysypać na dnie formy i równomiernie rozprowadzić, dociskając. Odstawić do lodówki. Banany obrać ze skórki i zmiksować blenderem na mus. Ser zmiksować z bananami, tylko do połączenia składników. Dodać po jednym jajku, po każdym krótko miksując. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz sok z cytryny i jeszcze raz zmiksować do połączenia składników. Masę wylać na ciasteczkowy spód i wstawić ciasto do gorącego piekarnika nagrzanego do 180st C. Piec około 1,5 godziny, aż wierzch sernika zrobi się złoto- brązowy. Zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Na zimny sernik wylać masę krówkową, chłodzić w lodówce przez około 12 godzin (najlepiej przez całą noc).
Cudowny przepis! Banany, ser i masa krówkowa mmmmm... najchętniej zjadłabym monitor.
OdpowiedzUsuńbanany i masa krówkowa.. dwa cudowne smaki.
OdpowiedzUsuńJejku, wygląda przepięknie! Gdybym tylko nie była na diecie... <3
OdpowiedzUsuńJuz od dawna chodzi za mna taki serniczek :) Musi byc pyszny. Piekne zdjecia Agnieszko :)
OdpowiedzUsuńUsciski.
P.S. Dziekuje za pomysl z tym przekierowaniem jesli chodzi o moj banner. Zostawie to jednak tak, jak jest bo ja jestem totalna "noga" w takich sprawach :) To cud, ze udalo mi sie w ogole "ozywic" banner :))
Aga, to coś idealnego dla mnie! <3
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Pycha!
OdpowiedzUsuńprześlicznie i przepysznie wygląda ten serniczek. Ten ser, ta masa krówkowa, ach...:-)
OdpowiedzUsuńta masa krówkowa wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńps. pyszności serwujesz na swoim blogu, zdjęcia też mi się strasznie podobają
pozdrawiam