SKŁADNIKI:
- 5 średnich jabłek (ja miałam mieszane gatunki)
- 3 łyżki brązowego cukru
- łyżka miodu
- łyżka soku z cytryny
- 340 g mąki pszennej
- 80 g brązowego cukru
- 80 g białego cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 10 g proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 170 g miękkiego masła
- masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda i pokroić w kostkę. W rondlu z grubym dnem gotować jabłka, do rozgotowania, dodać 3 łyżki brązowego cukru, łyżkę miodu i sok z cytryny. Gotować chwilę do rozpuszczenia cukru i połączenia wszystkich składników, (jeśli jabłka nie rozgotują się zupełnie, zmiksować blenderem). Odstawić do wystudzenia. Z mąki, cukru białego i brązowego, cynamonu, proszku do pieczenia, jajka i masła, zagnieść kruszonkę, rozcierając wszystkie składniki w rękach. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Połowę kruszonki wysypać na dno formy i ugnieść tworząc spód ciasta. Następnie wyłożyć jabłka, wyrównać i posypać drugą połową kruszonki. Piec w temp. 180 st. C przez około 45- 50 min, aż kruszonka będzie brązowa.
uwielbiam ciasto z jabłkami,każdy rodzaj :)
OdpowiedzUsuńte proste i błyskawiczne.. gdy są jeszcze pyszne, to pełen ideał :-)
OdpowiedzUsuńLubię kruszonkowe :-) Najbardziej ciepłe z lodami. Uściski!
OdpowiedzUsuńUwielbiam...:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta
OdpowiedzUsuńMam nadzieje, ze smakowalo? :))
OdpowiedzUsuńUsciski.