siła smaku

Ciasto kruszonkowe z jabłkami

6
Zgodnie z obietnicą nowy przepis. Prosty i błyskawiczny, zupełnie jak ciasto. Przepis pochodzi z bloga Mai, co prawda trochę go zmodyfikowałam, ale odsyłam także do oryginału. Robiłam też w mniejszej prostokątnej foremce,więc zmniejszyłam ilość składników. Ciasto może z powodzeniem zastąpić szarlotkę. Najlepsze na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych lub bitej śmietany.


SKŁADNIKI:
  • 5 średnich jabłek (ja miałam mieszane gatunki)
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • łyżka miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • 340 g mąki pszennej
  • 80 g brązowego cukru 
  • 80 g białego cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 170 g miękkiego masła
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda i pokroić w kostkę. W rondlu z grubym dnem gotować jabłka, do rozgotowania, dodać 3 łyżki brązowego cukru, łyżkę miodu i sok z cytryny. Gotować chwilę do rozpuszczenia cukru i połączenia wszystkich składników, (jeśli jabłka nie rozgotują się zupełnie, zmiksować blenderem). Odstawić do wystudzenia. Z mąki, cukru białego i brązowego, cynamonu, proszku do pieczenia, jajka i masła, zagnieść kruszonkę, rozcierając wszystkie składniki w rękach. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Połowę kruszonki wysypać na dno formy i ugnieść tworząc spód ciasta. Następnie wyłożyć jabłka, wyrównać i posypać drugą połową kruszonki. Piec w temp. 180 st. C przez około 45- 50 min, aż kruszonka będzie brązowa.

6 komentarzy: Leave Your Comments

  1. uwielbiam ciasto z jabłkami,każdy rodzaj :)

    OdpowiedzUsuń
  2. te proste i błyskawiczne.. gdy są jeszcze pyszne, to pełen ideał :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię kruszonkowe :-) Najbardziej ciepłe z lodami. Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciasta

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam nadzieje, ze smakowalo? :))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy