siła smaku

Rigatoni z indykiem

3
Podobno najlepsze dania wychodzą nieplanowane, przygotowywane na szybko z tego co akurat jest pod ręką. Może trochę nawiązuje do kuchni greckiej, czym zainspirowała mnie nowa mieszanka przypraw. Grecja w zimie to chyba dobry pomysł?


SKŁADNIKI:
  • 250 g makaronu rigatoni
  • 300 g filetu z indyka
  • 8- 10 mniejszych (u mnie zupełnie małe) pieczarek
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • mieszanka przypraw kuchni greckiej - 2 łyżeczki (lub po szczypcie: sól, czosnek, suszona cebula, pieprz czarny, oregano, tymianek, gorczyca biała, rozmaryn, chili)
  • 2 łyżki śmietany
  • oliwa z oliwek (do smażenia)
  • 3 łyżki sera typu feta

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Filet z indyka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, przełożyć indyka i podsmażyć. Dodać pieczarki i smażyć razem około 5-7 minut. Przecier pomidorowy wymieszać z mieszanką przypraw i dodać do indyka z pieczarkami. Sos odparować i zagęścić śmietaną. Ewentualnie doprawić. Na makaron wyłożyć sos i posypać pokruszoną fetą. 

3 komentarze: Leave Your Comments

  1. Grecja w zimie to bardzo dobry pomysł...! Zwłaszcza z taką miseczką pełną indyka:) z dodatkiem przypraw, których smaku nie znam..., a chętnie poznam:) Rozejrzę się po półkach następnym razem....

    OdpowiedzUsuń
  2. Grecja w zimie? tak, tak, tak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie brzmi świetnie, wygląda pysznie, jestem na TAK !:)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy