siła smaku

Crumble z owocami i kruszonką

2
Jest zimno, niesamowicie. Marzną dłonie, policzki i humory. Więc ciepłe owoce pod gorącą kruszonką. Owoce jeszcze te, które mroziłam w lecie. Wiosno gdzie jesteś?


SKŁADNIKI:
  • owoce (maliny, porzeczki, jabłka, gruszki, pomarańcze, do wyboru)
  • 40 g miękkiego masła
  • 4-5 łyżek mąki 
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki płatków migdałowych
Owoce umyć, ewentualnie obrać i pokroić. Mrożone owoce najpierw rozmrozić na sicie, żeby podczas pieczenia nie puściły za dużo soku. Masło (miękkie) utrzeć w palcach razem z mąką i cukrem na "mokry piasek" następnie dodać i wymieszać migdały. Kokilki wysmarować masłem, nałożyć owoce, a następnie posypać kruszonką. Piec w temp. 180 st. C przez około 15- 20 min, aż kruszonka zrobi się złotobrązowa. Podawać gorące w mroźne dni. 



2 komentarze: Leave Your Comments

  1. Wiosnaa, wiosna, wiosna ach, że ty...
    Przyjdzie ona , Agnieszko, wtedy kiedy nam się będzie wydawało, że już dłużej czekać nie możemy...:)
    A crumble...? W sam raz na czas oczekiwania...

    OdpowiedzUsuń
  2. crumble na takie zimowe mrozy? strzał w dziesiątkę!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy