Te bułki są pyszne i nie potrzebują już żadnych dodatków. Może weźmiesz na lunch do pracy?
SKŁADNIKI:
- 400 g mąki
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki soli
- 10 g świeżych drożdży
- szklanka mleka + około 4 łyżki do drożdży
- 30 g masła
Z drożdży, 4 łyżek mleka i 1 cukru zrobić zaczyn. Mąkę wymieszać z resztą cukru, solą, dodać mleko, rozpuszczone masło i zaczyn. Zagnieść ciasto i odstawić do podwojenia objętości (na około 1,5- 2 h).
- pół kostki sera feta (około 150 g)
- 8- 10 suszonych pomidorów w zalewie
- 3 łyżki suszonej bazylii
W tym czasie przygotować farsz. Pomidory drobno pokroić, ser rozgnieść widelcem, dodać bazylię i wymieszać.
Ciasto podzielić na 10-11 okrągłych bułeczek. Na środku każdej zrobić wgniecenie, np. za pomocą małej szklanki. Do wgłębień nałożyć farsz i odstawić przykryte bułeczki w ciepłe miejsce na około 45 minut.
Po tym czasie wstawić bułki do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec około 15- 20 min, aż nabiorą rumianego koloru.
Już mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńSwietne buleczki Aga :) Ja zjadlabym je z wielka przyjemnoscia bo wygladaja pysznie :)
OdpowiedzUsuńP.S. Jak zdrowko?
rozkochałam się ostatnio w suszonych pomidorach.
OdpowiedzUsuńMaju: już lepiej, ale jestem okropnie głodna i chciałabym już być w domu. Tęsknię za moją kuchnią!
OdpowiedzUsuńAsieja: to zupełnie tak samo jak ja! Dodawałam je ostatnio do pizzy, ale najlepsze są w sosie z mascarpone z boczkiem i tagliatelle ;)
Brawo, przepisem trafiłaś w dziesiątke - moje smaki. Upiekę na pewno.
OdpowiedzUsuńI ja często jem suszone pomidory :) Teraz nie mogę pojąć dlaczego początkowo mi nie smakowały. Uściski!
OdpowiedzUsuńWychodź ze szpitala, szybko do mnie i pieczemy buły.. mniam ;P Ty wiesz kto.. A
OdpowiedzUsuńpasowałyby nawet jako przegryzka do kremowej zupy, czy coś :) super!
OdpowiedzUsuńZApowiada się smakowicie ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
wyglądają niezmiernie smakowicie. pomysł na nadzienie na pewno wykorzystam
OdpowiedzUsuńbułeczki wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuń