siła smaku

Kluski z serem

8
Najprostsze danie jakie znam. Tym razem przygotowane trochę inaczej, niż tradycyjne kluski, ale zajmuje mniej więcej tyle samo czasu. Bardzo eleganckie, więc z powodzeniem można je podać gościom. Zdecydowanie polecam!


SKŁADNIKI: (na 4 porcje)
  • pół opakowania makaronu (conchiglioni rigati - duże muszle)
  • 25 dag białego sera półtłustego
  • 25 dag sera typu feta
  • 4-5 plastrów boczku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz 
  • oliwa
Muszle podgotować przez połowę czasu podanego na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z łyżką oliwy, żeby się nie pozlepiały. Dwa rodzaje sera wymieszać razem, doprawić pieprzem (ewentualnie solą), wbić jajko i wymieszać. Przygotowanym serem faszerować muszle i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Plastry boczku pokroić, ewentualnie podsmażyć i posypać muszle. Piec w temp. 180 st C. przez około 20 min. 


8 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Ostatnio jem ser do wszystkiego, więc takie kluseczki bardzo mi odpowiadają :-) Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi się to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię.Czasami robię sobie i delektuję się.
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste, ale pyszne, Agnieszko.Mi przypomina takie obiady "na szybko", gdzie makaron został z poprzedniego dnia, a wszyscy wracali do domu późno... Ech..., wspomnienia...

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajnie to wymyśliłaś!

    OdpowiedzUsuń
  6. o jaki pyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeśli muszle to jest to danie dla mnie. Z fetą i boczkiem brzmi bardzo zachęcająco!! Fajnie,że trafiłam na Twój blog. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Proste, ale naprawdę smaczne danie. ;) Często jadłam kluski z serem, kiedy byłam dzieckiem, teraz też czasem wracam do tego smaczku.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy