SKŁADNIKI:
- 8 podudzi z kurczaka
- 1 i 1/3 szklanki piwa (ok. 330 ml)
- 3 główki czosnku (nieobrane!! i podzielone na ząbki)
- sól, pieprz, mieszanka przypraw do kurczaka (polecam!)
Kawałki kurczaka umyć, natrzeć solą, pieprzem i przyprawą. Odstawić na około godzinę. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać nieobrane ząbki czosnku, i wszystko zalać piwem. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Po 45 minutach pieczenia zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez około 15 minut (w sumie około godzinę). Po upieczeniu odcedzić czosnek. Można go używać do smarowania na grzankach lub do masła.
Przekonuje mnie już ten wyciskany czosnek :-) Widziałam przepisy na kurczaka w piwie, ale jeszcze nie próbowałam. Podoba mi się ta skórka! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenie, a te czosnki przypominają mi taki pieczony na grillu - przepyszny. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda. Świetny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńBrzmi zachęcająco...i ten czosnek, mmm... Mam w domu piwo...kurczaka...może tak by go zrobić? :)
OdpowiedzUsuńŁał! Na pewno spróbuje! Ciekawie wygląda
OdpowiedzUsuń