siła smaku

Kurczak w piwie

5
Przedstawiam dziś trochę pijanego kurczaka. Jako, że nie jestem fanką alkoholu, piwa też, obawiałam się, że danie nie bardzo przypadnie mi do gustu. Pomyliłam się, bo piwa wcale nie czuć, a mięso jest niesamowicie soczyste i miękkie. Do tego chrupiąca skórka. To za mało? Proszę bardzo. Pieczony czosnek (z trzech główek!!) nieobrany!!, po upieczeniu nadaje się do wyciskania i smarowania grzanek. I już nawet nie chce mi się pisać jak proste i szybkie w przygotowaniu jest to danie. Smacznego!


SKŁADNIKI:
  • 8 podudzi z kurczaka 
  • 1 i 1/3 szklanki piwa (ok. 330 ml)
  • 3 główki czosnku (nieobrane!! i podzielone na ząbki)
  • sól, pieprz, mieszanka przypraw do kurczaka (polecam!)

Kawałki kurczaka umyć, natrzeć solą, pieprzem i przyprawą. Odstawić na około godzinę. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać nieobrane ząbki czosnku, i wszystko zalać piwem. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Po 45 minutach pieczenia zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez około 15 minut (w sumie około godzinę). Po upieczeniu odcedzić czosnek. Można go używać do smarowania na grzankach lub do masła. 

5 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Przekonuje mnie już ten wyciskany czosnek :-) Widziałam przepisy na kurczaka w piwie, ale jeszcze nie próbowałam. Podoba mi się ta skórka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne połączenie, a te czosnki przypominają mi taki pieczony na grillu - przepyszny. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wygląda. Świetny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi zachęcająco...i ten czosnek, mmm... Mam w domu piwo...kurczaka...może tak by go zrobić? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Łał! Na pewno spróbuje! Ciekawie wygląda

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy