SKŁADNIKI:
- 2 łodygi selera naciowego
- pół cebuli
- puszka pomidorów w całości (może być także gęsty przecier), 400g
- łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach
- sól, pieprz
- łyżka serka mascarpone
- 150g makaronu conchiglioni (duże muszle)
- łyżka oliwy z oliwek
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Seler naciowy i cebulę rozdrobnić w robocie kuchennym, lub bardzo drobno pokroić. Przełożyć do rondla z grubym dnem, dodać oliwę z oliwek, wymieszać i poddusić. Pomidory rozdrobnić w robocie kuchennym (lub bezpośrednio dodać przecier, ale zmiksowane pomidory są bardziej gęste) i dodać do selera. Doprawić solą, pieprzem i suszonymi pomidorami. Sos dusić przez około 8-10 min. Następnie dodać serek mascarpone, wymieszać i gotować do połączenia składników i wyrównania kolorów- przez około 3-5 minut. Gotowym sosem polać makaron, ewentualnie posypać żółtym serem lub parmezanem.
*ten makaron można też przygotować w inny sposób- gotując muszle o połowę krócej, niż czas na opakowaniu, a następnie nadziewając przygotowanym sosem, posypać parmezanem (lub innym serem) i zapiekać w 180 st. C przez około 10 min.
*grzanki, o których pisałam wyżej, przygotowałam z długich bułek (paluchów). Bułki przekroić na pół wzdłuż, każdą posmarować sosem, ułożyć ser (lub inne dodatki) i zapiekać w 160 st. C przez około 5-7 min, aż ser się roztopi.
fajny ten sos.
OdpowiedzUsuńprzymierzam się do jakiegoś dania z tym makaronem, on jest taki efektowny!
OdpowiedzUsuńIdealne! Narobiłaś mu Kochana smaku ;-) I co teraz? Będę musiała przygotować taki posiłek ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
A ja dzisiaj na obiad zrobię sobie makaron! Zaraz się wybieram do sklepu i kupię :)
OdpowiedzUsuńświetny ten sos. do tej pory mascarpone używałam jedynie w słodkościach ;)
OdpowiedzUsuń