siła smaku

Raz, dwa, trzy - conchiglioni z sosem pomidorowym z mascarpone (na szybko)

5
Jak zwykle okazało się, że proste rozwiązania są najlepsze. Nic nadzwyczajnego nie znajdziecie w tym przepisie, proste składniki, niespecjalne przygotowanie. Jednak "zwykły" sos, jest naprawdę niezwykły. Ma wiele zastosowań i niekoniecznie musi być podawany z makaronem -resztki z obiadu posłużyły do przygotowania grzanek z żółtym serem- polecam!*


SKŁADNIKI:

  • 2 łodygi selera naciowego
  • pół cebuli 
  • puszka pomidorów w całości (może być także gęsty przecier), 400g
  • łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach
  • sól, pieprz
  • łyżka serka mascarpone
  • 150g makaronu conchiglioni (duże muszle)
  • łyżka oliwy z oliwek
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Seler naciowy i cebulę rozdrobnić w robocie kuchennym, lub bardzo drobno pokroić. Przełożyć do rondla z grubym dnem, dodać oliwę z oliwek, wymieszać i poddusić. Pomidory rozdrobnić w robocie kuchennym (lub bezpośrednio dodać przecier, ale zmiksowane pomidory są bardziej gęste) i dodać do selera. Doprawić solą, pieprzem i suszonymi pomidorami. Sos dusić przez około 8-10 min. Następnie dodać serek mascarpone, wymieszać i gotować do połączenia składników i wyrównania kolorów- przez około 3-5 minut. Gotowym sosem polać makaron, ewentualnie posypać żółtym serem lub parmezanem. 

*ten makaron można też przygotować w inny sposób- gotując muszle o połowę krócej, niż czas na opakowaniu, a następnie nadziewając przygotowanym sosem, posypać parmezanem (lub innym serem) i zapiekać w 180 st. C przez około 10 min.
*grzanki, o których pisałam wyżej, przygotowałam z długich bułek (paluchów). Bułki przekroić na pół wzdłuż, każdą posmarować sosem, ułożyć ser (lub inne dodatki) i zapiekać w 160 st. C przez około 5-7 min, aż ser się roztopi. 

Sos ma zastosowanie naprawdę do wielu dań, jest uniwersalny, ale przez dodatek selera i cebuli nie jest mdły. Po przygotowaniu na pewno wpadniecie na inne pomysły z jego udziałem.


5 komentarzy: Leave Your Comments

  1. przymierzam się do jakiegoś dania z tym makaronem, on jest taki efektowny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne! Narobiłaś mu Kochana smaku ;-) I co teraz? Będę musiała przygotować taki posiłek ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja dzisiaj na obiad zrobię sobie makaron! Zaraz się wybieram do sklepu i kupię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny ten sos. do tej pory mascarpone używałam jedynie w słodkościach ;)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy