siła smaku

Chleb ze słonecznikiem (lub innymi ziarnami)- błyskawiczny i najprostszy

11
Przepis z weekendowej piekarni stąd. Najprostszy i najlepszy i jeszcze nie raz go upiekę. Mój był w wersji ze słonecznikiem, ale nadają się wszystkie ziarna. Miękki środek i bardzo chrupiąca skórka. Wypróbujcie, naprawdę warto!

SKŁADNIKI: (za WP):
  • 40g świeżych drożdży
  • 900 ml ciepłej wody
  • 900g mąki pszennej
  • 1 szklanka otrąb
  • 1 szklanka ziaren słonecznika (+ do posypania na wierzchu)
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
Drożdże dokładnie rozpuścić w całej ilości wody. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki (razem z otrębami i ziarnami), w środku zrobić dołek i wlać rozpuszczone drożdże. Odstawić na 15 minut (będzie bulgotać :)). Po tym czasie, ciasto dokładnie wymieszać drewnianą łyżką (będzie dość rzadkie) i ponownie odstawić na 15 minut. Foremki (u mnie dwie keksówki oraz dwie małe foremki w kształcie serc), wysmarować tłuszczem (masłem) i wysypać mąką. Do wysmarowanych foremek wylać ciasto (do 2/3 wysokości) i znowu odstawić na 15 minut. Piec w temp. 180 st. C przez około godzinę, do momentu, aż chleb wyrośnie i się zarumieni. Wystudzić na kratce.

11 komentarzy: Leave Your Comments

  1. wspaniały. najlepsze w pieczeniu chleba są zapachy które wypełniają cały dom. Najpierw rosnące drożdże, później upieczony, złoty bochenek. Przepiękny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Agnieszko dziękuję za piękny bochen i wspólne pieczenie:) to dla mnie naprawdę budując,e, ze tak wielu z Was zechciało spróbować moich propozycji:) ..i cieszę się, ze chlebuś smakował:)... my go uwielbiamy:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda naprawdę ekstra...pierwsza jakość chlebowa!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. I rzeczywiście sądząc z opisu niezbyt czasochłonny. A wygląda i napewno smakuje super!

    OdpowiedzUsuń
  5. ale cudny chlebus:) zjadlabym takiego swiezutkiego z maselkiem... mniam:)
    widze, ze pieklas na papierze i jak sie sprawdza przy chlebach?

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję za miłe słowa :)

    aga- piekłam bez papieru, w foremce wysmarowanej masłem i wysypanej mąką :) w papierze tylko przechowywałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Weekendowa piekarnia... - nie nadążam, ale podziwiam Twój chlebek, bo śliczny na pewno smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  8. za słonecznikiem zjadłabym nawet chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  9. takie chleby są najlepsze! i bez zakwasu:) super!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzisiaj upiekłam bardzo podobny;)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy