Przepis z weekendowej piekarni
stąd. Najprostszy i najlepszy i jeszcze nie raz go upiekę. Mój był w wersji ze słonecznikiem, ale nadają się wszystkie ziarna. Miękki środek i bardzo chrupiąca skórka. Wypróbujcie, naprawdę warto!
SKŁADNIKI: (za
WP):
- 40g świeżych drożdży
- 900 ml ciepłej wody
- 900g mąki pszennej
- 1 szklanka otrąb
- 1 szklanka ziaren słonecznika (+ do posypania na wierzchu)
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
Drożdże dokładnie rozpuścić w całej ilości wody. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki (razem z otrębami i ziarnami), w środku zrobić dołek i wlać rozpuszczone drożdże. Odstawić na 15 minut (będzie bulgotać :)). Po tym czasie, ciasto dokładnie wymieszać drewnianą łyżką (będzie dość rzadkie) i ponownie odstawić na 15 minut. Foremki (u mnie dwie keksówki oraz dwie małe foremki w kształcie serc), wysmarować tłuszczem (masłem) i wysypać mąką. Do wysmarowanych foremek wylać ciasto (do 2/3 wysokości) i znowu odstawić na 15 minut. Piec w temp. 180 st. C przez około godzinę, do momentu, aż chleb wyrośnie i się zarumieni. Wystudzić na kratce.
jaki piękny!
OdpowiedzUsuńwspaniały. najlepsze w pieczeniu chleba są zapachy które wypełniają cały dom. Najpierw rosnące drożdże, później upieczony, złoty bochenek. Przepiękny!
OdpowiedzUsuńAgnieszko dziękuję za piękny bochen i wspólne pieczenie:) to dla mnie naprawdę budując,e, ze tak wielu z Was zechciało spróbować moich propozycji:) ..i cieszę się, ze chlebuś smakował:)... my go uwielbiamy:) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę ekstra...pierwsza jakość chlebowa!:)
OdpowiedzUsuńI rzeczywiście sądząc z opisu niezbyt czasochłonny. A wygląda i napewno smakuje super!
OdpowiedzUsuńale cudny chlebus:) zjadlabym takiego swiezutkiego z maselkiem... mniam:)
OdpowiedzUsuńwidze, ze pieklas na papierze i jak sie sprawdza przy chlebach?
dziękuję za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuńaga- piekłam bez papieru, w foremce wysmarowanej masłem i wysypanej mąką :) w papierze tylko przechowywałam :)
Weekendowa piekarnia... - nie nadążam, ale podziwiam Twój chlebek, bo śliczny na pewno smaczny:)
OdpowiedzUsuńza słonecznikiem zjadłabym nawet chleb :)
OdpowiedzUsuńtakie chleby są najlepsze! i bez zakwasu:) super!
OdpowiedzUsuńDzisiaj upiekłam bardzo podobny;)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń