siła smaku

KONKURS i makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem, czyli Makaron Rządzi Zdrowo

15
Pasty zawsze są dla mnie jak 'ostatnia deska ratunku', kiedy nie mam czasu na gotowanie. I nie ukrywajmy, którego nie użyjecie makaronu i z jakim sosem go nie połączycie i tak wyjdzie pyszne, sycące danie. Ja mam oczywiście kilka przepisów, z których korzystam najczęściej (nadal numerem 1 jest kremowy sos z boczkiem i zielonym groszkiem). Tym razem do penne był sos z pomidorów i tuńczyka. Nic specjalnego, ale smaki jedne z ulubionych!


SKŁADNIKI: (na dwie duże porcje)

  • pół opakowania makaronu penne
  • puszka tuńczyka (dobrej jakości - nie żałujcie, jeśli ma być on głównym składnikiem)
  • pół cebuli
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • puszka pomidorów w całości (bez skóry)
  • sól, pieprz, przyprawa z suszonych pomidorów, chili w płatkach 
  • oliwa z oliwek
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę i seler drobno pokroić, (ja wrzucam wszystko do robota). Pomidory z puszki zmiksować (pisałam już gdzieś o tym- samodzielnie przygotowany przecier jest dużo bardziej gęstszy, niż kupiony gotowy). W rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać cebulę i seler i wszystko razem chwilę poddusić. Następnie dodać pomidory z puszki, wymieszać i zagotować. Gotować przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić i wymieszać. Kiedy sos będzie gęsty, garnek zdjąć z ognia i dodać rozgniecionego tuńczyka i dokładnie wymieszać (już nie gotować). Makaron wymieszać z sosem. Podawać posypany parmezanem i pietruszką (która u mnie okazała się być lubczykiem :) ). 

Przy okazji chciałabym polecić wam książkę, która jest podsumowaniem pierwszej edycji kampanii społecznej "Makaron rządzi zdrowo". Akcja została wsparta przez Polską Izbę Makaronu oraz Agencję Rynku Rolnego i jest finansowana z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych (uff!). 
A w bardziej ludzkim języku to książka dzieli się na dwie części. Pierwsza z nic zawiera informacje wstępne o całej akcji, historię makaronów, podział i specyfikacje klusek, informacje o produkcji i inne ciekawe wiadomości. Druga część zawiera informacje o podstawowych sosach, oraz ulubione przepisy znanych osób, w tym również sportowców. Całość zredagował dziennikarz kulinarny Paweł Loroch. 
O całej akcji można przeczytać na stronie www.makaronrzadzizdrowo.pl oraz na FB. 


A TERAZ KONKURS:

Przy okazji ja także mam dla Was książkę oraz makaronową niespodziankę! Napiszcie, jaki jest wasz ulubiony przepis na makaron. Ma być oryginalnie, wiosennie i pomysłowo! Konkurs jest szybki, więc na wasze propozycje czekam do 14 maja! Swoje przepisy możecie umieszczać w komentarzach lub przesyłać na adres  silasmaku@gmail.com. Dodatkowo punktowane będą przepisy ze zdjęciami. Ogłoszenie wyników 15 maja.
Zapraszam!

15 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Książkę już posiadam:)

    Makaron lubię bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jestem ostatnio na etapie makaronów z sosami. Ale też zdrowymi. :)
    -makaron (u mnie penne)
    -paczka świeżego szpinaku
    -1 opakowanie sera camembert
    -pół mozzarelli
    -pół szklanki śmietanki 18%
    -czosnek
    -pieprz
    -gałka muszkatołowa
    I tyle.
    Na patelnie robię szpinak - do wyparowania wody. Dodaję sprasowany czosnek.
    Makaron gotuję al dente. Musi być gorący, kiedy sos będzie gotowy.
    Do szpinaku dodaję pokrojony camembert i mozzarellę. Przyprawiam. Nie solę raczej, bo camembert jest słony. Ale - jak kto lubi :) I jak już sery się rozpuszczą dodaję śmietankę. Gotuję aż do jej zgęstnienia.
    Na patelnię wrzucam ugotowany makaron i mieszam ze sobą. I voi la! :) Ostatnio mam fioła na punkcie tego dania!

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja najbardziej uwielbiam makaron farfalle z sosem na bazie śmietanki, szynki, cebuli, czosnku, kurek oraz oczywiście sera :)

    Przepis:

    Na makaron:

    makaron farfalle lub inny 200g



    Na sos:

    1 śmietana 30% ( 500ml)

    3 plastry wędliny ( jakieś 70g)

    starty ser ( jakieś 100~120g)

    1 mała cebula

    1 ząbek czosnku

    koperek 2 łodyżki

    kurki lub inne grzybki ( mrożone lub świeże) tak z 20~30g

    pieprz, gałka muszkatołowa, sól


    Przygotowanie:

    Wstawiamy makaron, tak aby był ugotowany jak lubicie :) I zabieramy się do pracy nad sosem, pamiętając,aby makaron w odpowiednim momencie wyłączyć. Kroimy wędlinę w paski, cebulkę na pół i połówki na plasterki, czosnek na drobniutką kostkę, grzybki w drobne plasterki, koperek siekamy. Następnie wkładamy na patelnię z kapką oleju wędlinę, grzybki, cebulkę i czosnek i delikatnie zrumieniamy. Dolewamy do tego śmietankę i czekamy aż zacznie się gotować. Wsypujemy ser i koperek, mieszamy dodajemy pieprz, sól, gałkę muszkatołową do smaku. Gotowy sos mieszamy z makaronem i podajemy z tartym parmezanem, lub koperkiem.

    Po zdjęcia zapraszam na mojego starego bloga :)
    http://od-kuchni.blog.pl/viva-la-pasta,14869596,n

    A przepis na tą pastę polecam z czystym sumieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a mój przepis brzmi prosto ugotowany makaron np świderki,muszelki i do tego zmiksowane truskawki prosto z pola z cukrem i np jogurtem.mniam i humor lepszy:) cieplutko pozdrawiam:)
    Ps. Twoje danie też jest świetne,lubię tuńczyka też łączyć z makaronem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nic specjalnego? Dla mnie tunczyk + pomidory to jedno z najsmaczniejszych polaczen! Zreszta makarony z tunczykiem bardzo lubie.
    A ulubiony? Bez dwoch zdan - carbonara z tego przepisu: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/4057/dead-good-spaghetti-carbonara

    OdpowiedzUsuń
  6. UlubionY? Sałatki makaronowe...jedna będzie niedługo u mnie:) zapraszam...ale mówiąc szczerze...zjem chyba kazdy makaron...bez makaronu nie ma życia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. MAKARON ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM FETA

    Składniki

    * pół opakowania dowolnego makaronu
    * szpinak mrożony (lub świeży)
    * ok 6 suszonych pomidorów w zalewnie z oliwy
    * kilka kostek sera feta
    * cebula
    * 4 duże ząbki czosnku
    * sól, pieprz

    Dodatkowo

    * łyżka śmietany
    * łyżka parmezanu
    Makaron gotujemy. Na patelni szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem (czosnek musi być wyraźnie wyczuwalny w szpinaku). Dodajemy szpinak i smażymy aż woda z niego odparuje. W tym momencie możemy (ale nie musimy) dodać śmietanę i ser. Mieszamy, dodajemy mało soli za to spora ilość pieprzu. Pomidory kroimy w paseczki. Na talerz wykładamy porcję makaronu na makaron wykładamy szpinak, pokrojone pomidory i ser feta.

    Smacznego!!!

    Nic dodać nic ująć - to jest mój number 1!!!

    pozdrawiam Jagienka!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię tak przyrządzony makaron :) Jest szybki, klasyczny i zawsze przepyszny :)


    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam makaron z tuńczykiem. Niezawodny klasyk. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zgadzam się - tuńczyk + pomidory + makaron - klasyk, zawsze pyszny ;)

    Przepis na KONKURS:

    http://zmyslowoprzezswiat.blogspot.com/2011/04/bakazan-i-krewetki-tagiatelle-na-ostro.html

    i kolejna pozycja z bakłażanem:

    http://zmyslowoprzezswiat.blogspot.com/2011/04/o-bakazanie-idealnym-na-nocnej-ulicy-w.html


    pozdrawiam ciepło!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Oto mój przepis na ulubiony makaron...
    * 0,50 kg makaronu
    * 0,50 kg pieczarek
    * 10 dkg masła
    * 200 ml śmietany 30%
    * 1-2 ząbki czosnku
    * sól
    * pieprz
    Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą.Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle około 15 minut. Dodać śmietanę i na wolnym ogniu gotować do uzyskania aksamitnego sosu. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić. Gorący makaron wymieszać z sosem.

    http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/05/makaron-z-pieczarkami.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Penne z łososiem i szparagami


    * 400g penne,
    * 100g filetu z łososia,
    * 100g szparagów,
    * 100ml białego, wytrawnego wina,
    * 50g masła,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 1 cebula,
    * natka pietruszki,
    * sól, pieprz, zioła prowansalskie
    * oliwa z oliwek


    Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu, do stanu al-dente.
    Łososia kroimy na nieduże kawałki i delikatnie obsmażamy na oliwie. Gdy tylko złapie już kolor dodajemy do niego pokrojone na 2 – 3 centymetrowe kawałki szparagi, posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę. Całość smażymy na niedużym ogniu 4 – 5 minut, po czym doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i zalewamy białym winem. Gdy z wina odparuje alkohol dodajemy masło i dokładnie mieszamy, aż utworzy się winno – ziołowo – maślany sos. Wtedy dodajemy ugotowane penne, raz jeszcze dokładnie mieszamy i podajemy posypane bardzo drobno posiekaną natką pietruszki.

    OdpowiedzUsuń
  13. U nas makaron lubią wszyscy ;)

    Moja dzisiejsza propozycja:
    Składniki:

    - 2 piersi kurczaka
    - 150 g liści szpinaku
    - małe opakowanie serka kremowego (u mnie Philadelphia o smaku czosnku i ziół, idealna do tego dania)
    - dwa ząbki czosnku (jeśli używamy serka zwykłego, bez przypraw)
    - ziarna słonecznika
    - sól, pieprz

    Piersi myjemy i kroimy w sporą kostkę. Przyprawiamy, (jeśli używamy zwykłego serka, należy dodać więcej przypraw oraz czosnek przepuszczony przez praskę) i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Szpinak myjemy i siekamy, wrzucamy do kurczaka i smażymy aż zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Podlewamy odrobiną wody i chwilę dusimy. Dodajemy serek, mieszamy. Podajemy z makaronem i uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.

    A przepis ze zdjęciem na blogu http://matkapolkawangielskiejkuchni1.blogspot.com/2011/05/zielony-obiad-kurczak-ze-szpiankiem.html

    OdpowiedzUsuń
  14. moj ulubiony to takie oto polaczenie:

    - makaron (kokardki lub świderki lub tortellini lub inny)
    - brokuł
    - suszone pomidory w oliwie

    ja przygotowuje je zarówno w wersji na cieplo jako danie obiadowe lub na zimno jako sałatkę i powiem, ze obie smakują pysnzie:)

    a tu dokładne przepisy ze zdjęciami:

    http://kulinarnespotkania.blogspot.com/2011/02/tortellini-z-brokuami-i-suszonymi.html

    http://kulinarnespotkania.blogspot.com/2010/06/saatka-z-suszonymi-pomidorami.html

    OdpowiedzUsuń
  15. U nas każde połączenie szpinaku z makaronem znika błyskawicznie - ostatnio smakowały nam zapiekane w sosie pomidorowym muszle ze szpinakowym farszem. Po przepis zapraszam tutaj:http://misbasia.blox.pl/2011/04/Conchiglioni-z-nadzieniem-szpinakowym-i-nuta.html
    :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy