Najpierw zauroczyła mnie historia bakłażana idealnego i małej wioski, położonej w południowych części Chin. Zaciekawiło mnie także połączenie bakłażana z pikantnym sosem pomidorowym. Ostatecznie przekonała mnie prostota tego dania. Żeby upewnić się, że to właśnie to, postanowiłam najpierw sama wypróbować przepis.
ZWYCIĘSKI PRZEPIS NA MAKARON Z BAKŁAŻANEM I SOSEM POMIDOROWYM
SKŁADNIKI:
- 250 g makaronu
- 1 duży bakłażan
- 3-4 ząbki czosnku (dałam dwa duże)
- 1 puszka pomidorów (dałam trzy świeże)
- sól, pieprz, suszona bazylia, zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
- świeża bazylia
- 1/2 kostki sera mozzarelli (dałam parmezan)
- 1/4 łyżeczki pepperoncino (użyłam płatków chili)
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, dodać przeciśnięty czosnek i zrumienić. Bakłażana pokroić w kostkę, dodać do czosnku i smażyć przez około 10 min, aż zbrązowieje i zmięknie. Pomidory obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Dodać do przesmażonego bakłażana, doprawić solą, pieprzem, i ziołami (świeże zostawić do dekoracji). Zmniejszyć ogień i chwilę dusić. Makaron wymieszać z sosem. Podawać posypany serem i świeżymi ziołami.
Nat. serdecznie gratuluję i proszę o kontakt mailowy w sprawie wysyłki nagrody! Mam nadzieję, że zainspiruję Cie, chociaż w małym stopniu do nowych smaków. Przy okazji chciałabym bardzo polecić wszystkim jej kulinarnego bloga! Ja na pewno skorzystam z jej wielu przepisów ;)
bardzo apetyczny ten makaron :)
OdpowiedzUsuńO rany, ale mnie zaskoczyłaś!!!
OdpowiedzUsuńStraszliwie się cieszę! :))) Dzięki! :-)
/ps. już piszę do Ciebie na maila/
:)
I dziękuję Agnieszko za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuńhttp://zmyslowoprzezswiat.blogspot.com/
:) fajny..do wypróbowania w sezonie bakłażanowym:)
OdpowiedzUsuńjak przydzie pora na bakłazana to napewno wypróbuje.
OdpowiedzUsuńpodoba mi sie Twoja wariacja makaronowa. pyszna!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! :-) I u mnie makaronowo.
OdpowiedzUsuńwygląda bosko z takimi pysznymi dodatkami!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie apetycznie,zresztą jak większość,a raczej wszystko na Twoim blogu.:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Uwielbiam makarony pod każdą postacią, ale z bakłażanami jeszcze nie próbowałam. Dzięki genialny świetnym zdjęciom na pewno wypróbuję ten przepis !
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Ostatnio znalazłam w Carrefourze fusilli, takie jak w Paście podają do Siciliany! Paczka kosztowała poniżej 3 złotych, jeszcze nie testowałam smaku ;) http://www.e-commerce.pl/zdjecia/Makarony/Fusilli-nr-20-64117-list.jpg
OdpowiedzUsuńMuszę poszukać następnym razem ;)!! Dziękuję ;*
Usuń