siła smaku

Makaron z bakłażanem i sosem pomidorowym i rozwiązanie konkursu!

14
Bardzo ciężko było mi wybrać jeden przepis! Za wszystkie (te w komentarzach i na mail) bardzo serdecznie dziękuję :) !! Zwycięzcą, a raczej zwyciężczyni została bezapelacyjnie Nat. i jej przepis na absolutnie ulubione ulubione spaghetti bakłażanowe.

Najpierw zauroczyła mnie historia bakłażana idealnego i małej wioski, położonej w południowych części Chin. Zaciekawiło mnie także połączenie bakłażana z pikantnym sosem pomidorowym. Ostatecznie przekonała mnie prostota tego dania. Żeby upewnić się, że to właśnie to, postanowiłam najpierw sama wypróbować przepis.



ZWYCIĘSKI PRZEPIS NA MAKARON Z BAKŁAŻANEM I SOSEM POMIDOROWYM 

SKŁADNIKI:

  • 250 g makaronu
  • 1 duży bakłażan
  • 3-4 ząbki czosnku (dałam dwa duże)
  • 1 puszka pomidorów (dałam trzy świeże)
  • sól, pieprz, suszona bazylia, zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia
  • 1/2 kostki sera mozzarelli (dałam parmezan)
  • 1/4 łyżeczki pepperoncino (użyłam płatków chili)
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, dodać przeciśnięty czosnek i zrumienić. Bakłażana pokroić w kostkę, dodać do czosnku i smażyć przez około 10 min, aż zbrązowieje i zmięknie. Pomidory obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Dodać do przesmażonego bakłażana, doprawić solą, pieprzem, i ziołami (świeże zostawić do dekoracji). Zmniejszyć ogień i chwilę dusić. Makaron wymieszać z sosem. Podawać posypany serem i świeżymi ziołami. 


Nat. serdecznie gratuluję i proszę o kontakt mailowy w sprawie wysyłki nagrody! Mam nadzieję, że zainspiruję Cie, chociaż w małym stopniu do nowych smaków. Przy okazji chciałabym bardzo polecić wszystkim jej kulinarnego bloga! Ja na pewno skorzystam z jej wielu przepisów ;)



14 komentarzy: Leave Your Comments

  1. bardzo apetyczny ten makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, ale mnie zaskoczyłaś!!!
    Straszliwie się cieszę! :))) Dzięki! :-)

    /ps. już piszę do Ciebie na maila/
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I dziękuję Agnieszko za miłe słowa :)

    http://zmyslowoprzezswiat.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. :) fajny..do wypróbowania w sezonie bakłażanowym:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak przydzie pora na bakłazana to napewno wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń
  6. podoba mi sie Twoja wariacja makaronowa. pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda smakowicie! :-) I u mnie makaronowo.

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda bosko z takimi pysznymi dodatkami!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda niesamowicie apetycznie,zresztą jak większość,a raczej wszystko na Twoim blogu.:)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapraszam Cię do mnie na bloga do konkursu, w którym do wygrania super piekarnik http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/05/Konkurs-z-firma-Amica.html
    Pozdrawiam ciepło i życzę miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam makarony pod każdą postacią, ale z bakłażanami jeszcze nie próbowałam. Dzięki genialny świetnym zdjęciom na pewno wypróbuję ten przepis !

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda przepysznie! Ostatnio znalazłam w Carrefourze fusilli, takie jak w Paście podają do Siciliany! Paczka kosztowała poniżej 3 złotych, jeszcze nie testowałam smaku ;) http://www.e-commerce.pl/zdjecia/Makarony/Fusilli-nr-20-64117-list.jpg

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę poszukać następnym razem ;)!! Dziękuję ;*

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy