siła smaku

Afrykańskie pałki z kurczaka wg. Nigelli Lawson

8
Kolejny przepis wypróbowany przeze mnie już jakiś czas temu z książki "Kuchnia" Nigelli L. Niesamowicie prosty w wykonaniu i całkiem efektowny. Sos (i kurczaki) zdecydowanie są lepsze następnego dnia po podgrzaniu, co bardzo mnie zaskoczyło ;). Bazuje przede wszystkim na sosie Worcestershire, co daje mu charakterystyczny posmak. Podobno w ten sam sposób można przygotować wieprzowinę, i pomimo tego, że bezgranicznie ufam Nigelli, tym razem mam wrażenie, że mięso wieprzowe sprawdziło by się tu lepiej.

Oprócz tego zupełnie nie mam czasu na gotowanie, jem rozmrażane obiady, które na pewno nikogo nie zaciekawią. Tym bardziej jest mi przykro, bo sezon na owoce i warzywa w pełni! Do tej pory spotykam rabarbar i (uwaga!) szparagi! Jem za to ogromne ilości truskawek, one nie wymagają zbyt wiele uwagi w przygotowaniu. Postaram się też jak najszybciej podzielić dwoma przepisami na letnie ciasta z truskawkami. Obydwa naprawdę były pyszne i szybkie!



SKŁADNIKI:

  • 8 pałek z kurczaka (można również zastąpić podudziami, lub plastrami wieprzowiny, np. szynki)
  • 80 ml sos Worcestershire
  • 4 łyżki ketcupu
  • 2 łyżeczki musztardy angielskiej w proszku (zastąpiłam ostrą musztardą)
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżka dżemu morelowego (zastąpiłam brzoskwiniowym)
  • 1 cebula obrana i drobno posiekana
  • łyżka oliwy czosnkowej (dałam niearomatyzowaną) 
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.

Sos worcestershire wymieszać z ketchupem, musztardą, imbirem, dżemem i posiekaną cebulą. Kawałki kurczaka zanurzyć w marynacie, aby pokryły się w całości (można je odstawić do marynowania na całą noc do lodówki). Na blaszkę lub naczynie żaroodporne wylać trochę oliwy i pokryć nią całe dno. Na blaszce poukładać kawałki kurczaka i wylać na niego resztę marynaty. Piec przez około 45 min.

Tak przygotowanego kurczaka, przed pieczeniem! razem z sosem można zamrozić i przechowywać, aż do 3 miesięcy. Rozmrażać przez noc w lodówce i po rozmrożeniu piec zgodnie z instrukcjami wyżej. 




8 komentarzy: Leave Your Comments

  1. bardzo zachęcająco wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przeglądając tę książkę zastanawiałam się nad tym przepisem, skoro polecasz, to też sobie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbuj, chociażby dla poznania nowych smaków, bo sos ma naprawdę niespotykany smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam już zapisaną całą litanię przepisów z sosem Worcestershire, tylko sosu nadal brak :P
    Dopiszę do tej kolekcji i te afrykańskie pałeczki Nigelli ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. My też polecamy ten przepis, z malutkimi modyfikacjami robiliśmy go w zeszłym tygodniu na naszym blogu. Zapraszamy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak Nigelli, to biorę ;]
    nawet w ciemno xd

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam i polecam są naprawdę bardzo dobre, mój N. był zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy22.11.13

    Ja też robiłam... i jest cudny :D

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy