siła smaku

Bolognese z mielonym mięsem i białą fasolą (i mozzarellą)!

2
Czyli:
linguine
+ mielone mięso
+ biała fasola
+ pomidorowy sos,
do tego mozzarella i świeża bazylia!

Genialne połączenie, proste i szybkie!
Rekomendacja zbędna!



SKŁADNIKI:

  • 30 dag mięsa mielonego (wieprzowo- wołowego)
  • puszka pomidorów (u mnie pulpa pomidorowa)
  • puszka białej fasolki w sosie pomidorowym
  • pół cebuli
  • oliwa z oliwek (aromatyzowana czosnkiem i płatkami chili - lub oliwa z oliwek oraz ząbek czosnku i odrobina chili)
  • 250 g makaronu linguine (lub innego)
  • kilka listków świeżej bazylii 
  • starta mozzarella do posypania
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę i poddusić. Dodać mięso mielone i usmażyć. Do usmażonego mięsa dodać pomidory z puszki i fasolę, wymieszać, skręcić ogień i dusić, aż sos odparuje i zrobi się gęsty. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gęsty sos wymieszać razem z makaronem. Podawać posypany mozzarellą i świeżą bazylią. 


ps. gorący sos idealnie pasuje do świeżych pszennych bułek. Przyznaję się- wyjadałam!

2 komentarze: Leave Your Comments

  1. mmmm, z białą fasolą, mniamuśne, nie pomyślałabym żeby dodać fasolkę do spaghetti, ale w końcu czemu nie? Fasolkę lubię, spaghetti lubię, wszystko smaczne, czemu nie podać razem?

    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com
    www.efektnimbu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy