linguine
+ mielone mięso
+ biała fasola
+ pomidorowy sos,
do tego mozzarella i świeża bazylia!
Genialne połączenie, proste i szybkie!
Rekomendacja zbędna!
SKŁADNIKI:
- 30 dag mięsa mielonego (wieprzowo- wołowego)
- puszka pomidorów (u mnie pulpa pomidorowa)
- puszka białej fasolki w sosie pomidorowym
- pół cebuli
- oliwa z oliwek (aromatyzowana czosnkiem i płatkami chili - lub oliwa z oliwek oraz ząbek czosnku i odrobina chili)
- 250 g makaronu linguine (lub innego)
- kilka listków świeżej bazylii
- starta mozzarella do posypania
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę i poddusić. Dodać mięso mielone i usmażyć. Do usmażonego mięsa dodać pomidory z puszki i fasolę, wymieszać, skręcić ogień i dusić, aż sos odparuje i zrobi się gęsty. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gęsty sos wymieszać razem z makaronem. Podawać posypany mozzarellą i świeżą bazylią.
ps. gorący sos idealnie pasuje do świeżych pszennych bułek. Przyznaję się- wyjadałam!
ale pyszniaste!
OdpowiedzUsuńmmmm, z białą fasolą, mniamuśne, nie pomyślałabym żeby dodać fasolkę do spaghetti, ale w końcu czemu nie? Fasolkę lubię, spaghetti lubię, wszystko smaczne, czemu nie podać razem?
OdpowiedzUsuńMonika
www.bentopopolsku.blogspot.com
www.efektnimbu.blogspot.com