siła smaku

Na zakończenie sezonu, który się już skończył- tarta ze szparagami

2
Ostatni dzień czerwca. Szparagów już nie widuję, ale z ostatnich jakiś czas temu Kasia przygotowała bardzo szybką tartę. Była tym bardziej szybka (tarta, nie Kasia), ze zamiast kruchego ciasta K. użyła gotowego francuskiego. Nie mniej- pyszna! Kilka składników, z tego co akurat było w lodówce. Przepis niesamowicie uniwersalny, możecie wykorzystać co tylko chcecie. Proponuję zawsze mieć w zamrażalniku rolkę ciasta francuskiego- nigdy nie wiadomo, kiedy może się przydać.



SKŁADNIKI:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • zielone szparagi (ilość jest mniej istotna)
  • 2 jajka
  • 3/4 kubka śmietany 18%
  • sól, pieprz
Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim, dociąć do odpowiedniej wielkości. Śmietanę wymieszać z rozkłóconymi jajkami, doprawić solą i pieprzem. Szparagi ułożyć na cieście, zalać śmietaną z jajkami. Piec w temp. 180st. C. przez około 30- 40 minut, aż płynna masa zbrązowieje. I już!

ps.
A niebawem niespodzianka!! :) Niech podpowiedzią będzie to, że zostało mi jeszcze 33 pkt. Ma ktoś jakiś pomysł?? :)

2 komentarze: Leave Your Comments

  1. fajna ta tarta, ale pojęcia nie mam co z tymi punktami.
    grasz w coś pewnie i jesteś blisko wygranej???
    w każdym razie trzymam kciuki.

    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadza się, ciasto francuskie powinno być na wyposażeniu kuchni. Chociaż zazwyczaj kupuję świeże, pakowane, długo ważne.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy