siła smaku

Ciasto z brzoskwiniami i kruszonką

10
Bardzo długo nie mogłam sobie przypomnieć, skąd wzięłam ten przepis. A przepis wart zapisania, bo ciasto jest pyszne, wilgotne, lekko owocowe i cynamonowo charakterystyczne. Podoba mi się też zmieniająca się faktura- ciasta, owoców i kruszonki. Pamiętam jak je robiłam, nawet prawie pamiętam proporcje, ale chciałam pokazać w oryginale, żeby nie podkraść nikomu jego twórczości ;) I nareszcie! Wstałam dziś rano i przypomniały mi się wypieki z pasją! Przepis pochodzi właśnie stąd. Naprawdę pyszne, aromatyczne ciasto! Polecam je szczególnie teraz, gdy brzoskwinie są polskie(!) i świeże, ale zimową porą możecie je zastąpić tymi z puszki i też będzie pysznie!



SKŁADNIKI:

  • 175 g mąki
  • 1,5 proszku do pieczenia
  • kostka (200g) miękkiego masła
  • 2 łyżki brązowego cukru demerara (gruboziarnistego)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 120 g cukru pudru (w oryginale 175g, ale to zdecydowanie za dużo)
  • 3 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 0,5 kg brzoskwiń (u mnie to były 4 małe brzoskwinie)
W mniejszej misce zrobić kruszonkę. Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w większą kostkę. Dwie łyżki mąki wymieszać z dwiema łyżkami brązowego cukru, cynamonem i 25 g masła. Pozostałą mąkę z resztą masła, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, jajkami i ekstraktem waniliowym, zmiksować na gładkie ciasto. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie prostokątna- 26x20), wylać ciasto, na wierzchu rozłożyć brzoskwinie i posypać kruszonką. Piec w temp. 180 st C. przez około 40 min. (po około 30 minutach wierzch ciasta przykryłam folią aluminiową, żeby za bardzo się nie spiekł). Po upieczeniu przestudzić w foremce, ponieważ bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika jest bardzo miękkie. 

10 komentarzy: Leave Your Comments

  1. cudnie wygląda to ciasto - niemal jak drożdżowiec. Ja cynamon uwielbiam więc pewnie rzuciłabym się na nie bez opamiętania.
    Wyróżniłam Cię w One Lovely Blog award - zabawa przetoczyła się jakiś czas temu przez blogosferę, więc nie czuj się zobowiązana proszę odpowiedzią. Pozdrawiam ciepło na przekór pogodzie.
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnemonique: dziękuję za wyróżnienie! postaram się wziąć udział w zabawie ;)

    Wiosenko27: Chętnie bym poczęstowała, ale niestety nic już nie zostało ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. och, jak ono wygląda!
    piękne ciasto, urocze.
    takie aromatyczne i słoneczne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne ciasto, brzoskwinie cudownie sprawdzają się w wypiekach. Zjadłabym teraz duży kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniale Ci wyszło :) I ten przypieczony wierzch.. poezja :) Miło mi że się na nie skusiłaś. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kruszonka jest magiczna. A brzoskwinie uwielbiam ;).

    Przy okazji chciałam Cie przeprosić, że tak rzadko komentuję, bo post czytam każdy, ale na napisanie czegokolwiek zawsze brakuje...czasu? Sama nie wiem. W każdym razie dziękuję za każde Twoje słowo u mnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. WSPANIAŁE, UWIELBIAM CIASTA Z BRZOSKWINIAMI :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudne ciasto. Najprostsze smaki są najlepsze, a kruszonka to najlepsze ukoronowanie dzieła :)
    To ciasto jest trochę jak Frugo - smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygląda to ciasto! A skoro jest z kruszonką to musi być wyborne! Zjadłabym kawałeczek:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy