To jeden z lepszych przepisów, które udało mi się odkryć w tym roku i na pewno (przynajmniej raz w tygodniu) będę do niego wracać. Jestem zachwycona! Autorce- dziękuję!
SKŁADNIKI (na jedną porcję) :
- szpinak (świeży lub mrożony- około 2 łyżek na porcję (po przesmażeniu))
- pół ząbka czosnku
- 1-2 łyżki twarożku kremowego (np. z ziołami)
- 1 jajko
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Szpinak przesmażyć na patelni z dodatkiem przeciśniętego czosnku, soli i pieprzu. Odstawić do przestudzenia (żeby jajko nie ścięło się pod wpływem wbijania do gorącego szpinaku). Kokilkę delikatnie posmarować z oliwą z oliwek, na dno nałożyć szpinak, następnie łyżkę serka. Do kokilki wbić jajko, delikatnie, żeby żółtko się nie rozpłynęło, tylko zostało w całości. Górę można posypać tartym, żółtym serem. Kokilkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st C. i piec przez około 9-11 minut. Podawać gorące!
Strasznie mi się spodobało, chociaż zazwyczaj jadam śniadania na słodko!
OdpowiedzUsuńchyba zrobię albo.. poproszę kogoś, żeby mi kiedyś zrobił ;).
pozdrawiam!
Agnieszko, cieszę się, że smakowało! Może mało skromnie powiem, ale rzeczywiście jest to jedno z najlepszych dań ze szpinakiem jakie kiedykolwiek jadłam :) Pzdr i życzę miłego dnia Aniado
OdpowiedzUsuńtez takie robię, pycha, zieleń szpinaku i jajeczko, mniam
OdpowiedzUsuńwww.slodkiislony.blogspot.com
uwielbiam Twoje przepisy :) chciałabym mieć Cię za osobistą kucharkę :)
OdpowiedzUsuńxoxo,
www.miikax3.blogspot.com
Słodkosłona: poproś kogoś koniecznie! :)
OdpowiedzUsuńAniado: To nie jedyny przepis, z którego od Ciebie korzystam :) Żaden z Twoich przepisów mnie nie zawiódł i naprawdę je lubię! Dziękuję, Tobie też miłego dnia :)
Kibi007: pyszne, prawda :) ??
Miikax3: Możemy ponegocjować! :) A poważnie- bardzo dziękuję za miłe słowa! Ja też bardzo lubię Twój blog ;)
Samo zdjęcie daje już niesamowity efekt, więc mogę sobie wyobrazić jak to musi pysznie smakować ;]
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Nie tylko na śniadanie - właśnie grzeję piekarnik :)
OdpowiedzUsuń