siła smaku

Schab, jabłka i puree razem!

5

Jeśli ktoś ma więcej takich przepisów, jak ten, czy ten poniżej to przyjmę każdy! Pomimo tego, że przy tym jest więcej pracy (bo trzeba obrać i ugotować ziemniaki :) ), to całość zajmuje naprawdę niewiele. Pozwala też na zagospodarowanie resztek albo ich 'cudowne rozmnożenie', bo z niewielkiego kawałka mięsa można przygotować obiad dla 4 osób. Kuszące co?
dzięki pookcook
ps. u pookcook'a zapiekanka wygląda bardzo apetycznie i estetycznie. moja taka na pewno nie była musicie mi to wybaczyć! Ostatecznie zapomniałam też o karmelizowaniu jabłek i wrzuciłam surowe- i tak było pysznie!!

Ciągły brak internetu nie sprzyja silesmaku. Mam nadzieję, że wkrótce to się zmieni!


SKŁADNIKI: (oryginał tu)

  • ok. 250-300 g schabu lub karkówki wieprzowej (upieczonej wcześniej)
  • 500 g ziemniaków
  • 2 jabłka
  • masło i mleko (do puree)
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, majeranek
Schab i jabłka pokroić w kostkę. Jabłka skarmelizować na patelni na złoty kolor (ja o tym zapomniałam). Razem z mięsem przełożyć do żaroodpornego naczynia. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać masło i mleko (po około 2 łyżki) i dokładnie wymieszać do uzyskania puree. Za autorem należy przełożyć masę do rękawa cukierniczego i zrobić ozdobne kleksy pokrywając całą powierzchnię naczynia (i na pewno kiedyś wypróbuję ten sposób), ja swoje przełożyłam łyżką :) Całość posypać z wierzchu bułką tartą (która zezłoci się na puree podczas pieczenia). Piec w 180 st. C przez około 30 minut. Podawać z sałatką lub surowymi warzywami. 


5 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Jeśli jesteś fanką łączenia mięsa z warzywami, to polecam schab zapiekany z gruszkami i gorgonzolą.
    http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/07/Schab-z-gruszka-zapiekany-w-kremowym-sosie-z.html

    OdpowiedzUsuń
  2. dlaczego, pytam sie, dlaczego (???!) nie zostalam zaproszenia na ten cudowny obiad? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. genialne! jeszcze to pierwsze zdjęcie jest takie jakieś, ciepłe i kojące! mniam mniam, lubię właśnie takie piure z masłem i mlekiem.

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  4. gruba jadzia- dziękuję- na pewno wykorzystam ten przepis, bo widziałam go już!! niestety (chociaż nie żałuję!) gruszki ostatnio poszły do ciasta :)

    kacha- ależ zapraszam zawsze ;* ps. mam nowe naczynie z duki, więc jest w czym zapiekać :D

    Monika- serdecznie dziękuję za miłe słowa!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne połączenie składników :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy