siła smaku

Zupa czy krem z warzyw

6
Konsystencja czy ilość warzyw 'w całości' zależy od was, więc jest to zupa idealna i dla tych, którzy nie przepadają za kremami i dla tych, którzy je uwielbiają :) Ma bardzo zdecydowany smak, nie jest mdła i naprawdę sycąca. Może być przygotowywana dla dzieci, jak i dla dorosłych. W tej drugiej wersji proponuje wzbogacenie smaku czymś pikantnym- chili czy tabasco. Ja dodałam tarty parmezan i sos meksykański (od babci!- dzięki :)).




SKŁADNIKI:
  • opakowanie ulubionej mrożonki warzywnej do zupy (moja była brokułowa z porem, selerem, marchewką i chyba kalafiorem)
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 1-2 średnie marchewki
  • opakowanie serka topionego ementalera w sreberku (100 g)
  • 2 łyżki śmietany (ja zastąpiłam jogurtem naturalnym)
  • 2-3 szklanki rosołu lub bulionu (w zależności od konsystencji)
  • masło i oliwa- po 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • ewentualnie: parmezan, chili, tabasco, sos meksykański (jw.)
Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać masło i oliwę, wrzucić wszystkie warzywa (łącznie z mrożonymi) i chwilę poddusić. Zalać rosołem i gotować około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Część warzyw odłożyć w całości, a resztę razem z bulionem i serkiem topionym zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami. Dodać jogurt lub śmietanę, mieszając je wcześniej w kubku z częścią zupy, aby się nie zważyły. Zagotować. Podawać z porcją odłożonych warzyw. Można podać z dodatkiem ww.dodatkami.


6 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Taka zupa to coś dla mnie! Uwielbiam zupy, zwłaszcza kremy i mogę je jeść o każdej porze dnia i roku :) z kubka, łyżką z miseczki, z grzankami lub bez - są świetne :)

    Pozdrawiam jesiennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kremowe są pyszne, a ta dodatkowo tak ładnie podana - podobają mi się te kropeczki na wierzchu.

    OdpowiedzUsuń
  3. z zupami i kremami średnio się lubię, ale tak podanemu daniu bym nie odmówiła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. babciaaneczka22.10.11

    ... i mam dla Ciebie jeszcze chutnej pikantny na
    bazie moreli.

    OdpowiedzUsuń
  5. jako dziecko nie znosiłam warzyw w zupie i dlatego przez ostatni rok przeżywałam okres fascynacji kremami. Jednak ostatnio stwierdziłam, że chyba jednak wolę tradycyjne zupy. No cóż, kobieta zmienną jest ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy27.10.11

    Uwielbiam zupy warzywne, ale nieczęsto jadam jakieś z dodatkiem serka topionego. Trzeba będzie spróbować. ;)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy