SKŁADNIKI:
- opakowanie ulubionej mrożonki warzywnej do zupy (moja była brokułowa z porem, selerem, marchewką i chyba kalafiorem)
- 2-3 średnie ziemniaki
- 1-2 średnie marchewki
- opakowanie serka topionego ementalera w sreberku (100 g)
- 2 łyżki śmietany (ja zastąpiłam jogurtem naturalnym)
- 2-3 szklanki rosołu lub bulionu (w zależności od konsystencji)
- masło i oliwa- po 2 łyżki
- sól, pieprz
- ewentualnie: parmezan, chili, tabasco, sos meksykański (jw.)
Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać masło i oliwę, wrzucić wszystkie warzywa (łącznie z mrożonymi) i chwilę poddusić. Zalać rosołem i gotować około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Część warzyw odłożyć w całości, a resztę razem z bulionem i serkiem topionym zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami. Dodać jogurt lub śmietanę, mieszając je wcześniej w kubku z częścią zupy, aby się nie zważyły. Zagotować. Podawać z porcją odłożonych warzyw. Można podać z dodatkiem ww.dodatkami.
Taka zupa to coś dla mnie! Uwielbiam zupy, zwłaszcza kremy i mogę je jeść o każdej porze dnia i roku :) z kubka, łyżką z miseczki, z grzankami lub bez - są świetne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam jesiennie :)
kremowe są pyszne, a ta dodatkowo tak ładnie podana - podobają mi się te kropeczki na wierzchu.
OdpowiedzUsuńz zupami i kremami średnio się lubię, ale tak podanemu daniu bym nie odmówiła :)
OdpowiedzUsuń... i mam dla Ciebie jeszcze chutnej pikantny na
OdpowiedzUsuńbazie moreli.
jako dziecko nie znosiłam warzyw w zupie i dlatego przez ostatni rok przeżywałam okres fascynacji kremami. Jednak ostatnio stwierdziłam, że chyba jednak wolę tradycyjne zupy. No cóż, kobieta zmienną jest ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy warzywne, ale nieczęsto jadam jakieś z dodatkiem serka topionego. Trzeba będzie spróbować. ;)
OdpowiedzUsuń