Oprócz tego tarta jest pyszna, delikatnie kwaskowata, a przy tym bardzo słodka. To naprawdę udany wypiek i serdecznie go polecam!
SKŁADNIKI: (za dwiema chochelkami)
- 1,5 cytryny
- CIASTO:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- zimna woda (ja dałam jakieś 1/3 szklanki)
- sok i skórka z cytryny
- KREM:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 150 g cukru
- 80 g masła
- szczypta soli
- sok i skórka z cytryny
- PIANA Z BIAŁEK:
- 3 białka
- 60 g cukru
- szczypta soli
Na początku cytryny będą potrzebne dwie (żeby sparzyć je w całości). Skórkę ścieramy z 1,5 cytryny, następnie wyciskamy sok. Wszystkie składniki potrzebne na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy (nalezy pamiętać, że masło musi być miękkie!). Gdy ciasto będzie gładkie, jednolite i elastyczne, rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, którą wcześniej należy wysmarować masłem. Na dwóch chochelkach radzą, żeby w tym momencie ciasto włożyć do lodówki, ja swoje podpiekłam około 10 minut w 180 stC i uważam, że to lepszy pomysł :)
Krem: Całe jajka i całe żółtka ubić z cukrem, dodać szczyptę soli, a następnie masło (bardzo miękkie!!) i ubić na jednolity krem. Na końcu wsypać wiórki i, cały czas ubijając wlewać powoli sok z cytryny (podobno może się zważyć, ale nawet zważony nie przeszkadza w pieczeniu :)- mój na szczęście był gładki).
Na ciasto wylać krem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec przez około 40 minut. W tym czasie białka ubić z odrobiną soli na sztywna pianę, następnie dodać cukier i jeszcze raz ubić. Po 40 minutach tartę wyjąć z piekarnika, wyłożyć pianę i ponownie wstawić na około 15 minut, aby białka stały się blado brązowe :) Kroić i jeść po całkowitym wystudzeniu.
może się i spiekł, ale i tak pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńo jacie! :D jak ja dawno tarty nie jadłam ! poproszę kawałek, bo wygląda zniewalająco :D
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńpyszne cytrynowe smaki i pyszna tarta:)
OdpowiedzUsuńTarta cytrynowa, pyszności!
OdpowiedzUsuńwłaśnie na jutro planuję tartę cytrynową - pyszności. ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju tarty, Twoja też mi się bardzo podoba :)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam tartę cytrynową i była bardzo smaczna, uwielbiam takie smaki. Ta wygląda doskonale, na pewno przepyszna:)
OdpowiedzUsuńpiękna tarta, ja bardzo lubię cytrusowe wypieki, więc mnie by smakowała. Mam nadzieję że parapetówka udana?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Ale pychota :) Cytrynowa tarta... nie próbowałam, ale naprawdę wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuń