siła smaku

Gulasz z warzyw

3

Nie, nie zawsze musi być mięso, chociaż podanie tego sosu z kawałkami podsmażonej wieprzowiny też się sprawdziło. Do gulaszu można dodać sos sojowy i trochę imbiru, aby nadać mu orientalny smak (już widzę parującą miseczkę z makaronem ryżowym...) Gorący gulasz można pozamykać w słoikach i zjeść nawet tydzień później. Do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • 1 większa cebula
  • 3 średnie marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • kabaczek
  • 3 średnie pomidory
  • 3 małe cukinie
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 2-3 łyżki masła
W rondlu o grubym dnie roztopić masło. Dodać cebulę pokrojoną w pióra i zeszklić. Następnie dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, a potem paski papryki i pokrojonego w kostkę kabaczka (którego obrać ze skórki i wydrążyć nasiona). Dusić razem, aż warzywa będą półmiękkie. Wówczas dodać obrane ze skórki i pokrojone w grubą kostkę pomidory i wszystko razem chwilę dusić. Cukinię pokroić w plasterki (lub grubsze półplastry), dodać do warzyw i zalać wszystko bulionem. Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić. Dusić wszystko razem jeszcze chwilę, pilnując, aby warzywa się nie rozgotowały. Podawać gorący.
Smacznego!




3 komentarze: Leave Your Comments

  1. Masz racje Shy :) Rozgrzewa idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie warzywne alternatywy, nie jestem wegetarianką, ale lubię sobie odmieniać dietę.

    A taki gulasz jest kolorowy i poprawia humor samym wyglądem

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. REWELACYJA :) tym bardziej ze nie lubie miesa
    pozdrawiam,
    Klaudia B.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy