No dobra! Chyba wszyscy zgadli od razu, chociaż problem był z autorem pierwotnego przepisu :) (gratulacje Holgo! :) ). Przyznam, że nawet próbowałam szukać tego przepisu u Liski, ale nie znalazłam. Jest stąd: link, ale sądząc po tym, jak dobrze drożdżówka jest znana, na pewno pojawiła się na wielu polskich blogach.
Przy okazji: K.- dziękuję za rekomendacje, jednak przyjaciółki zawsze wiedzą, co polecić :) ps. Twoje zdanie: "Zazdroszczę Ci, że to pieczesz" upewniło mnie, że to był dobry wybór na imieniny mojego brata!
I trochę żałuję (chociaż też było pysznie), że moje lenistwo wzięło górę i nie pokroiłam jej odpowiednio. Następnym razem postaram się nadrobić, chociaż mój sposób okazał się po prostu szybszy.
SKŁADNIKI:
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki białego cukru
- 7 g suchych drożdży
- szczypta soli
- 60g masła (trochę ponad 1/4 kostki)
- 1/3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 2 jajka (temp. pokojowa)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50g rozpuszczonego masła
- szklanka brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
W misce wymieszać dwie szklanki mąki (resztę- 3/4 później), cukier, suche droźdże i sól. Jajka rozbić do osobnej miseczki i roztrzepać. Masło rozpuścić (ja to zrobiłam w kuchence mikrofalowej) dodać mleko i dokładnie wymieszać. Przestudzić, a następnie dodąc wodę i ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać. Mokre składniki połączyć z suchymi, dodać jajka, dodać resztę maki i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować w prostokąt, posmarować rozpuszczonym masłem (z nadzienia), posypać cukrem i cynamonem.
(W tym momencie placek powinien zostać pokrojony na 6 takich samych pasków, które trzeba ułożyć jeden na drugim, a następnie pokroić na 6 kwadratów i ułożyć je pionowo w keksówce.)
Ja swoje ciasto zwinęłam w rulon, pokroiłam na 5 cm paski i ułożyłam w keksówce (wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej bułką) pionowo "na zakładkę". Myślę, że każda forma będzie dobra- moja na pewno szybsza! Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na kolejną godzinę (a przynajmniej na 40 minut)
Piec przez około 30-35 minut w temp. 170 st. C. Drożdżówkę należy wystudzić, ale nie wiem czy wytrzymacie :)
Smacznego i słodkiego!
Mniam, mniam...rozpływam się na samą myśl o jej smaku:)
OdpowiedzUsuńjak najlepsza to ja ją chcę..:-))))
OdpowiedzUsuńA beda nagrody dla tych co zgadli? :) Kawaleczek tej pysznej drozdzowki na przyklad?? Wiesz co Aga, ja sie tak nie bawie. Narobilas mi ta drozdzowka takiego smaku, ze musze isc do kuchni i zjesc podwojna porcje lodow :))
OdpowiedzUsuńUsciski.
Dobrze, że dzisiaj piekłam drożdżówki, bo chyba bym tu zaśliniła ekran xp
OdpowiedzUsuńPiękna ta drożdżówka :-) I ten kształt, bardzo mi się podoba :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny kształt, a smak pewnie nieziemski. Koniecznie do zrobienia :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńcudowny widok
OdpowiedzUsuńChyba jednak wczoraj nie pomyliłam się pisząc skąd ten przepis znam otóż http://whiteplate.blogspot.com/2011/03/o-kairskich-taksowkarzach-i-buki-z.html
OdpowiedzUsuńWielokrotnie już ją piekłam,bo jest genialna i Twoja też na taką wygląda.Pozdrawiam Magda z Gna
cudownie wygląda:) ja ostatnio zrobiłam w podobny sposób, zrolowałam, pokroiłam i dopiero ułożyłam i sie tak fajnie jak bułeczki odrywało:) pozdrawiam i częstuję się Twoją, bo mojej już nie ma:)
OdpowiedzUsuńZgadłam, bo często sobie o niej przypominam i obiecuję, że niebawem nadejdzie JEJ czas ;). Twój post to kolejny powód do upieczenia!
OdpowiedzUsuńUściski!
TAK!
OdpowiedzUsuńona jest genialna, jedno z najfajniejszych ciast!
zgadzam się w pełni, jest boska! trudno poprzestać na małym kawałku :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, dziękuję, dziękuję!!
OdpowiedzUsuńczęstujcie się- zapraszam!
Magda z Gna- miałaś racje, jest!
Holgo- musisz upiec ;) czekam na zdjęcia!
Cudna! Te kolory! I to światło :) Boska drożdżówka, aż zrobiło się słodko :)
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie! :)
OdpowiedzUsuńJa znam ją pod nazwą cynamonowa dachówka i faktycznie- rewelacyjna! Jeden z lepszych cynamonowych wypieków jakie miałam przyjemność upiec :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!
Pięknie wygląda, tak ładnie złożona :D, wygląda jak warkocz cukrowy:)
OdpowiedzUsuń