siła smaku

Najlepsza (!!) drożdżówka cynamonowa

18

No dobra! Chyba wszyscy zgadli od razu, chociaż problem był z autorem pierwotnego przepisu :) (gratulacje Holgo! :) ). Przyznam, że nawet próbowałam szukać tego przepisu u Liski, ale nie znalazłam. Jest stąd: link, ale sądząc po tym, jak dobrze drożdżówka jest znana, na pewno pojawiła się na wielu polskich blogach.
Przy okazji: K.- dziękuję za rekomendacje, jednak przyjaciółki zawsze wiedzą, co polecić :) ps. Twoje zdanie: "Zazdroszczę Ci, że to pieczesz" upewniło mnie, że to był dobry wybór na imieniny mojego brata!
I trochę żałuję (chociaż też było pysznie), że moje lenistwo wzięło górę i nie pokroiłam jej odpowiednio. Następnym razem postaram się nadrobić, chociaż mój sposób okazał się po prostu szybszy.




SKŁADNIKI:
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki białego cukru
  • 7 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 60g masła (trochę ponad 1/4 kostki)
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 2 jajka (temp. pokojowa)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Nadzienie:
  • 50g rozpuszczonego masła
  • szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu


W misce wymieszać dwie szklanki mąki (resztę- 3/4 później), cukier, suche droźdże i sól. Jajka rozbić do osobnej miseczki i roztrzepać. Masło rozpuścić (ja to zrobiłam w kuchence mikrofalowej) dodać mleko i dokładnie wymieszać. Przestudzić, a następnie dodąc wodę i ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać. Mokre składniki połączyć z suchymi, dodać jajka, dodać resztę maki i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować w prostokąt, posmarować rozpuszczonym masłem (z nadzienia), posypać cukrem i cynamonem.


(W tym momencie placek powinien zostać pokrojony na 6 takich samych pasków, które trzeba ułożyć jeden na drugim, a następnie pokroić na 6 kwadratów i ułożyć je pionowo w keksówce.)

Ja swoje ciasto zwinęłam w rulon, pokroiłam na 5 cm paski i ułożyłam w keksówce (wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej bułką) pionowo "na zakładkę". Myślę, że każda forma będzie dobra- moja na pewno szybsza! Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na kolejną godzinę (a przynajmniej na 40 minut)

Piec przez około 30-35 minut w temp. 170 st. C. Drożdżówkę należy wystudzić, ale nie wiem czy wytrzymacie :)
Smacznego i słodkiego!


18 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Mniam, mniam...rozpływam się na samą myśl o jej smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak najlepsza to ja ją chcę..:-))))

    OdpowiedzUsuń
  3. A beda nagrody dla tych co zgadli? :) Kawaleczek tej pysznej drozdzowki na przyklad?? Wiesz co Aga, ja sie tak nie bawie. Narobilas mi ta drozdzowka takiego smaku, ze musze isc do kuchni i zjesc podwojna porcje lodow :))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobrze, że dzisiaj piekłam drożdżówki, bo chyba bym tu zaśliniła ekran xp

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna ta drożdżówka :-) I ten kształt, bardzo mi się podoba :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo oryginalny kształt, a smak pewnie nieziemski. Koniecznie do zrobienia :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy17.11.11

    Chyba jednak wczoraj nie pomyliłam się pisząc skąd ten przepis znam otóż http://whiteplate.blogspot.com/2011/03/o-kairskich-taksowkarzach-i-buki-z.html
    Wielokrotnie już ją piekłam,bo jest genialna i Twoja też na taką wygląda.Pozdrawiam Magda z Gna

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak pięknie wyrosła :O

    OdpowiedzUsuń
  9. cudownie wygląda:) ja ostatnio zrobiłam w podobny sposób, zrolowałam, pokroiłam i dopiero ułożyłam i sie tak fajnie jak bułeczki odrywało:) pozdrawiam i częstuję się Twoją, bo mojej już nie ma:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zgadłam, bo często sobie o niej przypominam i obiecuję, że niebawem nadejdzie JEJ czas ;). Twój post to kolejny powód do upieczenia!

    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  11. TAK!

    ona jest genialna, jedno z najfajniejszych ciast!

    OdpowiedzUsuń
  12. zgadzam się w pełni, jest boska! trudno poprzestać na małym kawałku :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję, dziękuję, dziękuję!!
    częstujcie się- zapraszam!

    Magda z Gna- miałaś racje, jest!
    Holgo- musisz upiec ;) czekam na zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudna! Te kolory! I to światło :) Boska drożdżówka, aż zrobiło się słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy18.11.11

    Wygląda genialnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja znam ją pod nazwą cynamonowa dachówka i faktycznie- rewelacyjna! Jeden z lepszych cynamonowych wypieków jakie miałam przyjemność upiec :)
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  17. Pięknie wygląda, tak ładnie złożona :D, wygląda jak warkocz cukrowy:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy