Tym przepisem nie sugeruję, że nie potraficie zrobić sałatki jarzynowej. Chodzi mi o bardziej o pokazanie, jak wykorzystać warzywa, które zostają z gotowania rosołu czy wywaru. I nie ma w tym nic skomplikowanego, a kolacja praktycznie przygotowuje się sama :)
Poniżej przedstawiam moje połączenie smaków- oczywiście nie jest obowiązkowe! Coś możecie dodać, z czegoś zrezygnować- wybór należy do was! Wszystko zależy od tego jak lubicie ;) no właśnie- jak??
SKŁADNIKI:
- warzywa ugotowane (mogą być z rosołu)
- 2 marchewki
- pół średniego selera
- 2 korzenie pietruszki
- 2 śrdenie ziemniaki
- 3 małe ogórki kiszone
- 2 małe jabłka
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Warzywa pokroić w kostkę, jabłka obrać, wyciąć gniazda i także pokroić. Przygotować sos: wymieszać majonez ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Wszystkie składniki zalać sosem, dokładnie wymieszać i odstawić do przegryzienia smaków.
Smacznego!
Swietny pomysl Aga :) Taka salatka musi byc pyszna. U mnie nie ma kto zjadac warzyw z rosolu a w takiej salatce na pewno beda wszystkim smakowac :)
OdpowiedzUsuńUsciski.
Agnieszko ja też często w ten sposób wykorzystuję ugotowane warzywa z rosołu. A sałatka jarzynowa to moje jedna z bardziej ulubionych, mimo, że w obecnych czasach już nie "modna" :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam, taki nasz, typowo polski smak. świetny pomysł, choć u nas warzywa z rosołu znikają w mgnieniu oka, mamy nawet amatora rozgotowanego pora ;)
OdpowiedzUsuńo ja też nigdy nie wywalam warzyw z bulionu, przecież to marnotrawstwo! najczęściej przerabiam na placki warzywne :)
OdpowiedzUsuńMarta- musisz mi koniecznie dać przepis! ;)
OdpowiedzUsuńgdyby to się samo robiło byłoby fajnie, krojenie potrafi mocno znużyć....
OdpowiedzUsuńale piękne zdjęcia!
Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Monika- warzywa (szczególnie obrane i ugotowane) kroi się bardzo szybko! myślisz, że w bento taka sałatka by się sprawdziła ;)?
OdpowiedzUsuńTak, to moje smaki, co do tradycyjnej sałatki, dodałabym jeszcze ewentualnie pora, ze względu na smak i kolorek :),
OdpowiedzUsuńpozdrawiam