siła smaku

Florentynki z płatków migdałowych na świąteczny prezent

7

Moja pierwsza propozycja na świąteczne prezenty! Mieszanie składników zajmuje dosłownie chwilę, gorzej jest z układaniem i formowaniem ciasteczek. Nie poddawajcie się jednak :) !! Trzeba pamiętać, żeby między płatkami nie było dziurek, a mimo to były one dosyć płaskie. Moje nie były idealnie okrągłe, bardziej przypominały gwiazdki czy śnieżynki. Idealne jako drobny prezent, na pewno każdego ucieszą. Przepis od Ani z LS. 


SKŁADNIKI:
(na około 15 sztuk)

  • 40 g cukru pudru (około dwóch łyżek)
  • białko z jednego większego jajka (jeśli jajka będą świeże, żółtko na pewno nie rozleje się przy oddzielaniu od białka)
  • ok. 150 g płatków migdałowych (u mnie dwa opakowania po 75g)
Białko oddzielić od żółtka do miseczki, dodać cukier puder i wymieszać. Dodać płatki migdałowe i połączyć wszystkie składniki łyżką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować odrobiną oliwy (użyłam sylikonowej maty do pieczenia ciastek). Piekarnik nagrzać do 150 st C (u mnie 160stC) i piec ciasteczka przez około 20 minut, aż brzegi zrobią się brązowe.  Po upieczeniu przestudzić na kratce. 

W wersji bardziej ekskluzywnej do 'ciasta' można dodać ekstrakt z wanilii lub kawy, albo skórkę z pomarańczy. Po wystudzeniu spód można oblać rozpuszczoną czekoladą i poczekać do jej ponownego zastygnięcia.
Smacznego!

7 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Wyglądają bajkowo! Bardzo, bardzo mi się podobają! I na pewno są przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) mniam,
    szkoda, że mało urozmaicone, ale już ja coś pokombinuję, jeśli mogę :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dominika- dziękuję! ;)
    Dream-about-muffin- Bardzo proszę ;) Chętnie się zainspiruję !! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. i tak wyglądają cudnie i na pewno pyszne :)

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne. Takich jeszcze nie piekłam :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię orzechy, a orzechy z karmelową nutą uwielbiam.
    ;)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy