Jak dla mnie? Idealne! Przede wszystkim nie wymagają smażenia w tłuszczu- ja je smażę na suchej teflonowej patelni i wcale nie przywierają. Po drugie- dziecinnie łatwe! Ciasto wymaga pomieszania kilku składników, które najczęściej i tak są pod ręką. No i najważniejsze! Są przepyszne! Bardziej delikatne od racuchów, bardziej puszyste i bardziej lekkie!
Właśnie skończyłam smażyć kolejną porcję. Takich maleńkich placuszków na 'raz' z tego przepisów wychodzi mi mniej więcej 28 sztuk. To sporo, ale placuszki są naprawdę małe- ja potrafię spokojnie zjeść 10 na raz (a później jeszcze podjadać "puste"). Najbardziej smakują mi ze śliwką z czekoladą od Ewelajny, o której pisałam tutaj. Te na śniadanie były właśnie przekładane śliwką i domowym musem jabłkowym, o którym jeszcze napiszę :)
SKŁADNIKI:
- szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta sody oczyszczonej
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 125 ml wody
- 2 jajka
- łyżka rozpuszczonego i przestudzonego masła
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i sodę i wymieszać. Dwa jajka wbić do miseczki i rozmieszać. Jogurt wymieszać z wodą. Wszystkie składniki połączyć razem i dokładnie wymieszać trzepaczką, aby w cieście nie było żadnych grudek. Dodać masło i wymieszać. Patelnię (najlepiej taką jak do naleśników) rozgrzać. Placuszki nakładać łyżką i smażyć partiami, najpierw jedną stronę a następnie drugą do uzyskania złotego koloru. Jeść z dodatkiem cukru pudru, dżemu, owoców czy miodu (albo ze wszystkim na raz!)
Smacznego!
Takie placuszki to coś wspaniałego :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam placuszki, racuszki i wszystkie im podobne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńproste i zapewne pyszne!
OdpowiedzUsuńuwielbiam placuszki i wszelkie eksperymenty i wariacje na ich temat ;)
placuszki + dżem = niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Pomysłowe i na pewno pyszne, muszę spróbować! Co poza tym słychać? Pozdrówki :)
OdpowiedzUsuńzjadam mnóstwo podobnych placuszków z tym że z otrębami pszennymi, owsianymi i skrobią kukurydzianą (dukanowa modyfikacja).
OdpowiedzUsuńuwielbiam! z serkiem wiejskim i cynamonem, mmm :)