siła smaku

Placuszki jogurtowe

6

Jak dla mnie? Idealne! Przede wszystkim nie wymagają smażenia w tłuszczu- ja je smażę na suchej teflonowej patelni i wcale nie przywierają. Po drugie- dziecinnie łatwe! Ciasto wymaga pomieszania kilku składników, które najczęściej i tak są pod ręką. No i najważniejsze! Są przepyszne! Bardziej delikatne od racuchów, bardziej puszyste i bardziej lekkie!

Właśnie skończyłam smażyć kolejną porcję. Takich maleńkich placuszków na 'raz' z tego przepisów wychodzi mi mniej więcej 28 sztuk. To sporo, ale placuszki są naprawdę małe- ja potrafię spokojnie zjeść 10 na raz (a później jeszcze podjadać "puste"). Najbardziej smakują mi ze śliwką z czekoladą od Ewelajny, o której pisałam tutaj. Te na śniadanie były właśnie przekładane śliwką i domowym musem jabłkowym, o którym jeszcze napiszę :)


SKŁADNIKI:

  • szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 125 ml wody
  • 2 jajka
  • łyżka rozpuszczonego i przestudzonego masła
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i sodę i wymieszać. Dwa jajka wbić do miseczki i rozmieszać. Jogurt wymieszać z wodą. Wszystkie składniki połączyć razem i dokładnie wymieszać trzepaczką, aby w cieście nie było żadnych grudek. Dodać masło i wymieszać. Patelnię (najlepiej taką jak do naleśników) rozgrzać. Placuszki nakładać łyżką i smażyć partiami, najpierw jedną stronę a następnie drugą do uzyskania złotego koloru. Jeść z dodatkiem cukru pudru, dżemu, owoców czy miodu (albo ze wszystkim na raz!)
Smacznego!

6 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Takie placuszki to coś wspaniałego :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam placuszki, racuszki i wszystkie im podobne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. proste i zapewne pyszne!
    uwielbiam placuszki i wszelkie eksperymenty i wariacje na ich temat ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. placuszki + dżem = niebo w gębie :)



    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysłowe i na pewno pyszne, muszę spróbować! Co poza tym słychać? Pozdrówki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zjadam mnóstwo podobnych placuszków z tym że z otrębami pszennymi, owsianymi i skrobią kukurydzianą (dukanowa modyfikacja).

    uwielbiam! z serkiem wiejskim i cynamonem, mmm :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy