siła smaku

Pieczone polędwiczki

13



Kolejny, jak dla mnie, idealny przepis od Ani z LS.  Nigdy wcześniej nie piekłam polędwiczek, jeśli już to smażyłam lub dusiłam w sosie. Jeśli wy też tego nigdy nie robiliście, to polecam bo naprawdę warto!! Podałam z sosem z pieczarek i pietruszki. Pyszności!

SKŁADNIKI:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka ketchupu
  • 1-2 ząbki czosnku
Z polędwiczek odciąć bardzo wąskie końcówki, żeby całe miały mniej więcej tą samą szerokość. Natrzeć je solą, pieprzem, dodać dwie łyżki sosu sojowego, ketchupu i przeciśnięte ząbki czosnku. Zamarynowane polędwiczki przykryć i odstawić minimum na godzinę (max 24h) do lodówki. Po tym czasie na patelni rozgrzać oliwę i obrumienić chwilę polędwiczki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (oliwę z patelni wylać na dno, żeby nie przywarły). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. i piec przez około 15 minut. Następnie wyjąć formę, przykryć polędwiczki folią aluminiową i zawinąć w ściereczkę.

Polędwiczki nadają się na domową wędlinę (wówczas zawinięte odstawić do całkowitego ostygnięcia) lub do podania na obiad- wówczas nie muszą stygnąć i lekko przestudzone można od razu kroić. 



13 komentarzy: Leave Your Comments

  1. uwielbiam polędwiczki za ich delikatność i za to że bardzo dobrze chłoną smaki marynaty, przypraw i sosu. Pysznie wyglądają z tymi pieczarkami.

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne na obiad! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje polędwiczki prezentują się absolutnie perfekcyjnie! Cieszę się, że smakowały :)
    Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo apetyczny widok
    pozdrawiam


    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. i pyszny obiad gotowy!
    jeszcze prosiłabym przepis na sos z pietruszką :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają bosko, do tego uwielbiam takie chudziutki mięska ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. dziękuję :)
    Nika- specjalnie dla Ciebie wrzucę go dziś wieczorem ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. pięknie podane. wygląda wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Hmmm... czyżby zważyła się śmietana w sosie??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, a skąd takie przypuszczenia :)?

      Usuń
  10. Anonimowy14.8.13

    Dziś wyprobuję ten przepis,bo może ten bedzie najlepszy a wygląda apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo dobry przepis ;) Wychodzą naprawdę apetyczne, mam nadzieję, że będą Ci smakować :) Daj znać jak było. Pozdrawiam, Agnieszka

      Usuń
  11. Polędwiczki wyszły miękkie i soczyste. Przepis godny polecenia.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis