Kolejny, jak dla mnie, idealny przepis od Ani z LS. Nigdy wcześniej nie piekłam polędwiczek, jeśli już to smażyłam lub dusiłam w sosie. Jeśli wy też tego nigdy nie robiliście, to polecam bo naprawdę warto!! Podałam z sosem z pieczarek i pietruszki. Pyszności!
SKŁADNIKI:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka ketchupu
- 1-2 ząbki czosnku
Z polędwiczek odciąć bardzo wąskie końcówki, żeby całe miały mniej więcej tą samą szerokość. Natrzeć je solą, pieprzem, dodać dwie łyżki sosu sojowego, ketchupu i przeciśnięte ząbki czosnku. Zamarynowane polędwiczki przykryć i odstawić minimum na godzinę (max 24h) do lodówki. Po tym czasie na patelni rozgrzać oliwę i obrumienić chwilę polędwiczki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (oliwę z patelni wylać na dno, żeby nie przywarły). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. i piec przez około 15 minut. Następnie wyjąć formę, przykryć polędwiczki folią aluminiową i zawinąć w ściereczkę.
Polędwiczki nadają się na domową wędlinę (wówczas zawinięte odstawić do całkowitego ostygnięcia) lub do podania na obiad- wówczas nie muszą stygnąć i lekko przestudzone można od razu kroić.
uwielbiam polędwiczki za ich delikatność i za to że bardzo dobrze chłoną smaki marynaty, przypraw i sosu. Pysznie wyglądają z tymi pieczarkami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Idealne na obiad! Pycha!
OdpowiedzUsuńTwoje polędwiczki prezentują się absolutnie perfekcyjnie! Cieszę się, że smakowały :)
OdpowiedzUsuńPzdr Aniado
bardzo apetyczny widok
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
i pyszny obiad gotowy!
OdpowiedzUsuńjeszcze prosiłabym przepis na sos z pietruszką :)
dziękuję :)
OdpowiedzUsuńNika- specjalnie dla Ciebie wrzucę go dziś wieczorem ;)
pięknie podane. wygląda wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńHmmm... czyżby zważyła się śmietana w sosie??
OdpowiedzUsuńNie, a skąd takie przypuszczenia :)?
UsuńDziś wyprobuję ten przepis,bo może ten bedzie najlepszy a wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńTo bardzo dobry przepis ;) Wychodzą naprawdę apetyczne, mam nadzieję, że będą Ci smakować :) Daj znać jak było. Pozdrawiam, Agnieszka
UsuńPolędwiczki wyszły miękkie i soczyste. Przepis godny polecenia.
OdpowiedzUsuń