siła smaku

Chleb z czerwoną cebulą

14

Chleb cebulowy nie jest chyba żadnym odkryciem. Cebula jest dodatkiem do każdego rodzaju pieczywa: do chleba jak i do bułek i nie stanowi już nic niespotykanego. Za to czerwonej cebuli w pieczywie jeszcze nie jadłam. Ma delikatniejszy smak i jedynie nadaje charakteru, a nie przytłacza smakiem. Przepis powstał z braku ziół do Chrupiącego chleba ziołowego z Pracowni wypieków. Myślę, że czerwona cebula okazała się fajniejszym dodatkiem niż bazylia czy pietruszka. Oprócz tego chleb jest bardzo prosty i myślę, że wyjdzie każdemu! Polecam!!

SKŁADNIKI:
(na keksówkę 32 cm)


  • 20 g świeżych drożdży
  • 450 g mąki
  • 300 ml wody (nie gorącej!)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • pół czerwonej cebuli bardzo drobno posiekanej
  • otręby do foremki
Drożdże wkruszyć do miseczki, zasypać cukrem, dodać 2-3 łyżki wody (tak żeby pokryły drożdże), wymieszać i odstawić na około 10 minut. Do wyrośniętych drożdży wsypać mąkę, dodać resztę wody, dwie łyżki oliwy, sól i cukier i zagnieść luźne ciasto. Na końcu dodać pokrojoną cebulkę i delikatnie wmieszać w ciasto. Keksówkę wysmarować oliwą i wysypać otrębami. Ciasto przełożyć do keksówki, wierzch posmarować oliwą i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie piec w temp 220 st. C przez około 40-45 minut. Wystudzić na kratce. 



14 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Wygląda przepysznie:) I na pewno pięknie pachnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam czerwoną cebulkę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. brzmi naprawde zachecajaco:)

    OdpowiedzUsuń
  4. och musi być pyszny! chciałabym sobie teraz zjeść kromkę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały chleb :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawa zamiana, ja również jeszcze nie jadałam czerwonej cebuli w pieczywie. Twój chlebek wygląda pięknie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Agnieszko, po Twój chlebek sięgnęłabym z zamkniętymi oczami, bo cebulę darzę miłością wielką, tylko znając siebie bardziej bym go przypiekła... I też dodałabym czerwoną cebulkę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ewelajno: podobno na dno piekarnika należy wyłożyć kostki lodu, wtedy skórka robi się bardziej chrupka i przypieczona :) U mnie taki ma więcej zwolenników, chociaż też lubię brązową skórkę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł, często kupuję bułki cebulowe, tylko mam wrażenie że ta cebula dodawana do nich jest wcześniej podsmażana...Ciekawe, czy wyszłoby równie smacznie gdyby cebulkę wcześniej wrzucić na patelnię...
    Muszę koniecznie spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jukejka- o tak to moze być świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Obłędny! Poproszę kromeczkę!

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudny chlebuś :) musiał pięknie pachnieć!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy