siła smaku

Jajka z pieczarkami- kolejne pyszne śniadanie

8

Podobno "jaki Nowy Rok, taki cały rok", więc mam nadzieję, że dzień minął Wam bardzo sympatycznie. Następny proponuję zacząć takim śniadaniem- gwarantuję, że będzie bardzo udany! Przepis pochodzi z bloga Ani. To kolejny pomysł na jajka zapiekane w kokilkach- tak samo pyszny, jak ten w wersji ze szpinakiem. (klik) Mus pieczarkowy możecie przygotować dzień wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do rana. To pozwoli skrócić przygotowanie śniadania jedynie do wbicia jajek! Polecam!



SKŁADNIKI:
(na dwie porcje)
  • 2 jajka
  • 3 średnie pieczarki
  • łyżka posiekanej cebuli
  • 80 g serka twarożkowego (użyłam Arla Buko śmietankowego)
  • łyżka startego sera żółtego
  • sól, pieprz
  • oliwa
Pieczarki umyć obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pieczarki i cebulę i podsmażać, aż cała woda z pieczarek odparuje. Serek przełożyć do miseczki, dodać podsmażone pieczarki z cebulą i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem (można dodać przeciśnięty czosnek). Kokilki wysmarować odrobiną oliwy, na dno nałożyć serek z dodatkami. Do kokilek wbić ostrożnie po jednym jajku (tak, aby żółtko się nie rozlało). Wierzch posypać żółtym serem. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Wstawić kokilki i zapiekać przez około 10 min (w zależności od tego czy żółtko ma być bardziej czy mniej płynne). Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego!

8 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Anonimowy1.1.12

    Pyszne, pyszne, bardzo lubię takie śniadanka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak jeszcze nie jadłam. Wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne sniadanko Agus :))

    Wszystkiego najlepszego w w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  4. strasznie pyszne śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi się podoba takie śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste, pyszne, idealne :) Takie lubię najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  7. o super... muszę wypróbować

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy2.1.12

    Agnieszko, jak to miło, że i Ty zdecydowałaś się skorzystać z mojego przepisu! Cieszę się, że danie smakowało i uważasz, że jest warte polecenia :)
    Pzdr gorąco i jeszcze raz życzę wiele zdrowia, radości i sukcesów w tym Nowym 2012 Roku :)
    Aniado

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy