siła smaku

Zupa cebulowa

9

Naukowcy podobno dowiedli, że ludzie o niebieskiej barwie oczu są bardziej podatni na łzawienie spowodowane krojeniem cebuli. Mój przypadek na pewno by to potwierdził, bo płaczę nawet przy najmniejszym kawałku cebuli. Dla tej zupy warto się jednak popłakać (naprawdę!) Jest pyszna, sycąca i bardzo prosta! Polecam!!

SKŁADNIKI:

  • 4-5 średnich cebul
  • 50 g masła
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1,5 litra bulionu 
  • sól, pieprz
  • suszony majeranek
  • ocet balsamiczny (2 łyżki)
Cebulę obrać i pokroić w pióra. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać pióra cebuli, skręcić ogień i dusić przez około 20-30 minut, aż cebula zrobi się jasno brązowa i przezroczysta. Bulion zagotować, dodać uduszoną cebulę, doprawić i gotować pod przykryciem przez około 20 minut. Po ugotowaniu zmiksowałam część, aby zupa była bardziej gęsta i treściwa. Można również zmiksować całość, albo pozostawić płynną. Podałam z "grzankami" z parmezanu (które możecie znaleźć u Ani na LS)



9 komentarzy: Leave Your Comments

  1. przepyszna ! piękne miseczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna ta zupka musi być, a miseczka do niej - rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam cebulową, zapiekałam ją kiedyś z żółtym serem w kubku, polecam też w takiej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Burczymiwbrzuchu- wypróbuję, bo zostało mi jeszcze trochę na dziś ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aromatyczna i pożywna, idealne na teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale zupa!!! Chociaż zapach musi powalać :))) piękne miseczki, daj znać, gdzie można takie dostać! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Małgosiu miseczka to naczynko do zapiekania z La Creuset :) Pisałam o nim tu: http://silasmaku.blogspot.com/2011/06/moje-urodzinowe-prezenty-i-muffinki-z.html . Chyba było kupione w Marks&Spenser, ale zapytam Kasię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. polecam spróbować zupę cebulową z przepisu jamiego, z kilku rodzajów cebul. Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy