Przygotowanie domowego musli wcale nie jest trudne, a smakuje lepiej niż kupione gotowe. Na początek proponuję przygotować najprostsze, a dopiero później odpowiednio modyfikować. Cynamonowe musli jest naprawdę bardzo łatwe, aromatyczne i chrupiące. Można je długo przechowywać w szczelnym słoiku (ale pamiętajcie, żeby przełożyć je dopiero po całkowitym wystudzeniu. Przepis pochodzi z książki Billa Granger'a "Nakarm mnie".
SKŁADNIKI:
- 65 g masła
- 30 g brązowego cukru (miałkiego)
- łyżeczka mielonego cynamonu
- 150 g płatków owsianych błyskawicznych
- 60 g ziaren słonecznika
Piekarnik rozgrzać do 160 st. C. Masło rozpuścić w garnku z grubym dnem, dodać cukier i cynamon i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać płatki owsiane i słonecznik i wszystko dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (lub matą sylikonową), rozłożyć masę owsianą równomiernie na blaszce. Piec w temp. 160 st. C przez około 25-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć do słoika po całkowitym wystudzeniu.
domowe najlepsze! u mnie będzie jutro :)
OdpowiedzUsuńfantastyczne zdjęcia
mmmmm ja robiłam wczoraj coś takiego jako batoniki :-) świetna sprawa :-)
OdpowiedzUsuńKonieczne do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńA jest możliwość zrobienia takiego musli bez udziału piekarnika?
OdpowiedzUsuńMożesz spróbować zrobić tak: gotową masę (po wymieszaniu masła z cynamonem, cukrem i płatkami) spróbuj podprażyć na suchej patelni, co jakiś czas mieszając przez około 10 minut. Patelnia nie może być bardzo gorąca żeby się wszytsko nie przypaliło! Koniecznie daj znać jak wyszło jeśli zrobisz ;)
UsuńLubię to :)
OdpowiedzUsuńPo prostu wspaniałe!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Chrupiące, cynamonowe, obłędne po prostu;)
OdpowiedzUsuńpyszności!!!
OdpowiedzUsuń