siła smaku

Chrupiące musli cynamonowe

9

Przygotowanie domowego musli wcale nie jest trudne, a smakuje lepiej niż kupione gotowe. Na początek proponuję przygotować najprostsze, a dopiero później odpowiednio modyfikować. Cynamonowe musli jest naprawdę bardzo łatwe, aromatyczne i chrupiące. Można je długo przechowywać w szczelnym słoiku (ale pamiętajcie, żeby przełożyć je dopiero po całkowitym wystudzeniu. Przepis pochodzi z książki Billa Granger'a "Nakarm mnie".



SKŁADNIKI:
  • 65 g masła
  • 30 g brązowego cukru (miałkiego)
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 150 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 60 g ziaren słonecznika
Piekarnik rozgrzać do 160 st. C. Masło rozpuścić w garnku z grubym dnem, dodać cukier i cynamon i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać płatki owsiane i słonecznik i wszystko dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (lub matą sylikonową), rozłożyć masę owsianą równomiernie na blaszce. Piec w temp. 160 st. C przez około 25-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć do słoika po całkowitym wystudzeniu. 

9 komentarzy: Leave Your Comments

  1. domowe najlepsze! u mnie będzie jutro :)
    fantastyczne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmm ja robiłam wczoraj coś takiego jako batoniki :-) świetna sprawa :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Konieczne do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A jest możliwość zrobienia takiego musli bez udziału piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spróbować zrobić tak: gotową masę (po wymieszaniu masła z cynamonem, cukrem i płatkami) spróbuj podprażyć na suchej patelni, co jakiś czas mieszając przez około 10 minut. Patelnia nie może być bardzo gorąca żeby się wszytsko nie przypaliło! Koniecznie daj znać jak wyszło jeśli zrobisz ;)

      Usuń
  5. Po prostu wspaniałe!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chrupiące, cynamonowe, obłędne po prostu;)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy