Jeśli macie ochotę na szarlotkę, ale brak czasu nie pozwala Wam na jej przygotowanie, ten deser może stanowić świetną alternatywę. Jabłka przygotowane w ten sposób nadają się nie tylko do ciasta francuskiego, ale także do lodów, deserów, naleśników i gofrów albo po prostu do wyjadania łyżeczką z miski! Są bardzo aromatyczne i pyszne i na pewno posmakują nawet najbardziej wybrednym! No bo kto nie lubi szarlotkowych jabłek ;)? Przepis na podstawie tego, zamieszczonego u Aniado z Lepszego smaku.
SKŁADNIKI:
- 5-6 średnich jabłek
- 2-3 łyżki masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- łyżeczka cynamonu
- łyżka miodu
- łyżeczka esencji waniliowej
- płat gotowego ciasta francuskiego
- masło (do wysmarowania formy)
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki (np. na ósemki). W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło, dodać miód, esencję waniliową i cynamon i wymieszać. Zdjąć z palnika, dodać cukier i mieszać, aż do rozpuszczenia. Następnie dodać jabłka i dokładnie wymieszać, aby cale oblepiły się w powstałym syropie. Tak przygotowane mają zastosowanie do wielu deserów (o czym pisałam wyżej).
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, płat ciasta francuskiego wyciąć do odpowiedniej formy i ułożyć na dnie naczynia zaginając boki jak przy tarcie. Na wierzch przełożyć jabłka (na jabłkach możecie ułożyć kratkę z resztek ciasta). Piec w temp. 180 st. C. przez około 20-25 minut, aż ciasto zrobi się złotobrązowe. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe!
Smacznego!
Fajny, szybki przepis na pyszną szarlotkę :)
OdpowiedzUsuńDo takiej prawdziwej babcinej szarlotki to trochę brakuje ;) Ale na szybki zamiennik w zupełności się nadaje ;) Pozdrawiam!
Usuńszybkie i pyszne:) mniam! uwielbiam szarlotkę:)
OdpowiedzUsuńDla mnie wszystko co jabłkowe jest przepyszne!! ;)
Usuńrewelacyjna szybka pychotka! ja uwielbiam jabłka z cynamonem, a jeszcze bardziej lubię dodać przyprawy piernikowej. I takie prażone jabłka robię, bez cukru zupełnie, bo ta słodycz z jabłek w zupełności mi wystarcza.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Monia myślisz, że do bento by się nadawały? Gdyby tak owsiankę ... ;)
Usuńuwielbiam szarlotki. i zapach cynamonu :D
OdpowiedzUsuńZapach cynamonu jest idealny na zimę!! Ściskam ;*
Usuńtakie szybkie przepisy zawsze się przydają :)
OdpowiedzUsuńDobrze mieć kilka w pogotowiu ;)
UsuńLubię, to szybka pychota!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności ! ;) Dobrze, że trafiłam na Twojego bloga, bo teraz już będę miała co gotować, piec i smażyć ! ;)
OdpowiedzUsuńObserwuję i zapraszam.
Daria ;)
Kurcze, zdarła mi się ta naklejka z odcieniem, bo mam ją już długo ;) jeśli przeglądasz katalogi z AVONU to patrz na szminki w czarnych opakowaniach i odcienie różu ! ;)
OdpowiedzUsuń