siła smaku

Jabłka jak szarlotka na cieście francuskim

14
Jeśli macie ochotę na szarlotkę, ale brak czasu nie pozwala Wam na jej przygotowanie, ten deser może stanowić świetną alternatywę. Jabłka przygotowane w ten sposób nadają się nie tylko do ciasta francuskiego, ale także do lodów, deserów, naleśników i gofrów albo po prostu do wyjadania łyżeczką z miski! Są bardzo aromatyczne i pyszne i na pewno posmakują nawet najbardziej wybrednym! No bo kto nie lubi szarlotkowych jabłek ;)? Przepis na podstawie tego, zamieszczonego u Aniado z Lepszego smaku.


SKŁADNIKI:
  • 5-6 średnich jabłek
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka miodu
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • płat gotowego ciasta francuskiego 
  • masło (do wysmarowania formy)
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki (np. na ósemki). W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło, dodać miód, esencję waniliową i cynamon i wymieszać. Zdjąć z palnika, dodać cukier i mieszać, aż do rozpuszczenia. Następnie dodać jabłka i dokładnie wymieszać, aby cale oblepiły się w powstałym syropie. Tak przygotowane mają zastosowanie do wielu deserów (o czym pisałam wyżej). 
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, płat ciasta francuskiego wyciąć do odpowiedniej formy i ułożyć na dnie naczynia zaginając boki jak przy tarcie. Na wierzch przełożyć jabłka (na jabłkach możecie ułożyć kratkę z resztek ciasta). Piec w temp. 180 st. C. przez około 20-25 minut, aż ciasto zrobi się złotobrązowe. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe!
Smacznego!




14 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Fajny, szybki przepis na pyszną szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do takiej prawdziwej babcinej szarlotki to trochę brakuje ;) Ale na szybki zamiennik w zupełności się nadaje ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. szybkie i pyszne:) mniam! uwielbiam szarlotkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie wszystko co jabłkowe jest przepyszne!! ;)

      Usuń
  3. rewelacyjna szybka pychotka! ja uwielbiam jabłka z cynamonem, a jeszcze bardziej lubię dodać przyprawy piernikowej. I takie prażone jabłka robię, bez cukru zupełnie, bo ta słodycz z jabłek w zupełności mi wystarcza.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monia myślisz, że do bento by się nadawały? Gdyby tak owsiankę ... ;)

      Usuń
  4. uwielbiam szarlotki. i zapach cynamonu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapach cynamonu jest idealny na zimę!! Ściskam ;*

      Usuń
  5. takie szybkie przepisy zawsze się przydają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię, to szybka pychota!

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie pyszności ! ;) Dobrze, że trafiłam na Twojego bloga, bo teraz już będę miała co gotować, piec i smażyć ! ;)
    Obserwuję i zapraszam.
    Daria ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurcze, zdarła mi się ta naklejka z odcieniem, bo mam ją już długo ;) jeśli przeglądasz katalogi z AVONU to patrz na szminki w czarnych opakowaniach i odcienie różu ! ;)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy