siła smaku

Walentynkowy korzenny deser z wiśniami

11
To że dodaję ten przepis dopiero teraz wcale nie przeszkadza, żeby przygotować go na walentynki, bo jest naprawdę szybki, a do tego łatwy i przepyszny! Moim zdaniem jest bardziej walentynkowy od całej masy różnych serduszek. Wiśnie, korzenny aromat, słodki krem z twarogu. Rozgrzewający, trochę słodki, trochę wytrawny. Będzie o wiele lepszym prezentem od całego mnóstwa innych 'sercowych gadżetów'.



SKŁADNIKI:
(dla dwóch osób)

  • ok. 50 g herbatników korzennych (lub zwykłych + pół łyżeczki przyprawy korzennej)
  • 6 łyżek twarogu jak na sernik
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • (opcjonalnie) kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 100 g wiśni bez pestek + 2 łyżki syropu/kompotu (można zastąpić wodą)
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżki cukru
Herbatniki rozkruszyć w robocie kuchennym, lub za pomocą wałka (włożyć herbatniki do woreczka, zakręcić i rozbić za pomocą wałka/tłuczka) na coś w rodzaju piasku. Ułożyć na dnie pucharków/szklanek. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem (i wanilią) i przykryć nim pokruszone herbatniki. Odstawić do lodówki. Wiśnie przełożyć do garnuszka, zasypać cukrem, dodać dwie łyżki syropu (wody) zasypać mąką ziemniaczana i dokładnie wymieszać. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż z owoców powstanie coś w rodzaju kisielu (wiśni w żelu). Przestudzić. Wystudzone owoce przełożyć do szklanek jaką ostatnią warstwę. Przed podaniem wstawić do lodówki na około godzinę. 

11 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Genialne! Uwielbiam takie desery :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co dodałaś do waniliowej chałeczki? <3
      laskę wanilli? cukier waniliowy?
      Wpadam na kolację chałkową - wezmę dżemora domowego albo jagódki w syropie :D

      Usuń
    2. Ola piekę ją z esencją waniliową :) Jak na razie urosła w piekarniku gigantycznie i boję się że za chwilę się nie zmieści :) Jagódki pycha, ale dżem też weź :)

      Usuń
  2. Przepysznie i bardzo romantycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentuje się rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy15.2.12

    po walentynkach też go można przygotować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudowne są takie warstwowe desery podawane w szklankach. Często je przyrządzam dla mojej walentynki niekoniecznie w walentynki :)

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  6. No to nabrałam ogromnej ochoty na wiśnie! Pyszny deser :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy