siła smaku

Batoniki musli

24
Pisałam już o tym, że musli można przygotować w domu i nie powinno to dla nikogo stanowić większego problemu. Dodatkowo można je przygotować także w formie batoników, które później możecie wszędzie zabrać ze sobą. Takie batoniki zastępują ochotę 'coś słodkiego', a przy tym są o wiele zdrowsze od batonów czekoladowych. Przygotowanie ich jest tak samo proste, jak tradycyjnego musli czy granoli, a przy tym naprawdę szybkie. Za jednym razem można przygotować kilkanaście sztuk. Pamiętajcie jednak o tym, żeby ilość składników płynnych był proporcjonalna do sypkich i jeśli rezygnujecie z jednego składniku należy zastąpić go innym (np. rezygnując z płatków migdałowych, dodajcie taką samą ilość np. wiórek kokosowych). Przepis na podstawie tego. 




SKŁADNIKI:
  • 300 g płatków owsianych (błyskawicznych)
  • 160 g ziaren (u mnie 100 g słonecznika + 60 g płatków migdałowych)
  • 70 g suszonych owoców (żurawiny, rodzynek, suszonych moreli itp.)
  • 100 g masła
  • 30 g brązowego cukru
  • 150 g miodu 
Płatki owsiane wymieszać z ziarnami, rozłożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i przyrumienić w 180 st. C. przez około 10 min. 
W tym czasie w rondelku rozpuścić masło, dodać cukier i miód i podgrzewać do połączenia składników. 
Przyrumienione płatki przesypać do miski, dodać suszone owoce (żurawinę) i wlać płynne masło z cukrem i miodem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Foremkę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wygładzić (moja foremka była mniejsza, wiec batoniki wyszły mi wyższe). Piec w temp. 180 st. C przez około 20 min, aż wierzch się zezłoci. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu (przynajmniej po godzinie). 


24 komentarze: Leave Your Comments

  1. Jakie apetyczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowo i pysznie! Śliczne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie batoniki. Strasznie mi sie podoba pierwsze zdjecie :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maju bardzo dziękuję, także ściskam!

      Usuń
  4. Lubie takie batoniki;) te wyglądają bardzo apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem wielka fanka takich zdrowych slodkosci. To idealny zastrzyk energii!

    OdpowiedzUsuń
  6. Hello!
    I invite you to visit Blogspot Directory
    I am a member of Directory Blogspot and I create
    I think this community could also interest you.
    We are fortunate to be on the Blogspot platform that offers the opportunity to speak to the world.
    His goal: to familiarize your blog, and thus the possibility to exchange with various countries, whether cultural or other
    The more people and more opportunities it will give, you are some sort of ambassador of this blog, it has also to do you know after contact set your friends!
    To find out, click on the link below:
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/

    I wish you a great day
    friendly
    Chris

    OdpowiedzUsuń
  7. fajnie wygladaja i pewnie smakuja super:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują przepysznie, tylko chyba lepiej nie trzymać ich w lodówce ;) (ja tak zrobiłam i dziś były trochę twarde)

      Usuń
  8. Uwielbiam takie batoniki:) Wyglądają obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie biorę się za ich robienie. Mam nadzieje, że wyjdą przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam takie batoniki, ja to ich nawet nie zawsze piekę.
    Pozdrawiam wiosennie
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne pochrupacze...takie zdrowe pocieszycielki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie ostatnio przekonałam się jak prosto i smacznie można zrobić domową granolę (już ją zjadłam), teraz będą batoniki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ja wlasnie zrobilam batoniki zgodnie z przepisem i... niestety papier do pieczenia okazal sie niewypalem :/ wszystko przykleilo sie do papieru i musialam odkroic boki i caly spod :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusiu a może dodałaś za mało tłuszczu? Albo papier był gorszej jakości? Masa jest bardzo lepka (taka była?) więc nie ma później problemu z odklejeniem jej od papieru. Nie poddawaj się :*

      Usuń
  14. A można czymś zastąpić miód w tym przepisie? Niestety ale jestem na niego uczulony…

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można go zastąpić golden syrup'em, albo po prostu pominąć dodając troszkę więcej masła (dla kleistości) i cukru (dla słodkości).

      Usuń
  15. Anonimowy29.6.12

    sa pyszne tylko dlaczego sie rozwalaja????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje się trochę kruszyły, ale nie rozwalały :) Może za mało masła lub za bardzo płynny miód?

      Usuń
  16. Zrobiłam i mi też niestety się trochę kruszą, ale smaku nie da się im odmówić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj następnym razem dodać więcej miodu ;)

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy