SKŁADNIKI:
- 300 g płatków owsianych (błyskawicznych)
- 160 g ziaren (u mnie 100 g słonecznika + 60 g płatków migdałowych)
- 70 g suszonych owoców (żurawiny, rodzynek, suszonych moreli itp.)
- 100 g masła
- 30 g brązowego cukru
- 150 g miodu
Płatki owsiane wymieszać z ziarnami, rozłożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i przyrumienić w 180 st. C. przez około 10 min.
W tym czasie w rondelku rozpuścić masło, dodać cukier i miód i podgrzewać do połączenia składników.
Przyrumienione płatki przesypać do miski, dodać suszone owoce (żurawinę) i wlać płynne masło z cukrem i miodem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Foremkę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wygładzić (moja foremka była mniejsza, wiec batoniki wyszły mi wyższe). Piec w temp. 180 st. C przez około 20 min, aż wierzch się zezłoci. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu (przynajmniej po godzinie).
Jakie apetyczne ;)
OdpowiedzUsuńZdrowo i pysznie! Śliczne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie batoniki. Strasznie mi sie podoba pierwsze zdjecie :)
OdpowiedzUsuńUsciski.
Maju bardzo dziękuję, także ściskam!
UsuńLubie takie batoniki;) te wyglądają bardzo apetycznie;)
OdpowiedzUsuńJestem wielka fanka takich zdrowych slodkosci. To idealny zastrzyk energii!
OdpowiedzUsuńHello!
OdpowiedzUsuńI invite you to visit Blogspot Directory
I am a member of Directory Blogspot and I create
I think this community could also interest you.
We are fortunate to be on the Blogspot platform that offers the opportunity to speak to the world.
His goal: to familiarize your blog, and thus the possibility to exchange with various countries, whether cultural or other
The more people and more opportunities it will give, you are some sort of ambassador of this blog, it has also to do you know after contact set your friends!
To find out, click on the link below:
http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
I wish you a great day
friendly
Chris
fajnie wygladaja i pewnie smakuja super:)
OdpowiedzUsuńSmakują przepysznie, tylko chyba lepiej nie trzymać ich w lodówce ;) (ja tak zrobiłam i dziś były trochę twarde)
UsuńUwielbiam takie batoniki:) Wyglądają obłędnie:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie biorę się za ich robienie. Mam nadzieje, że wyjdą przepyszne.
OdpowiedzUsuńczekam na informacje jak wyszły ;)
Usuńuwielbiam takie batoniki, ja to ich nawet nie zawsze piekę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wiosennie
Monika
Cudowne pochrupacze...takie zdrowe pocieszycielki :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie ostatnio przekonałam się jak prosto i smacznie można zrobić domową granolę (już ją zjadłam), teraz będą batoniki :)
OdpowiedzUsuńja wlasnie zrobilam batoniki zgodnie z przepisem i... niestety papier do pieczenia okazal sie niewypalem :/ wszystko przykleilo sie do papieru i musialam odkroic boki i caly spod :(
OdpowiedzUsuńDusiu a może dodałaś za mało tłuszczu? Albo papier był gorszej jakości? Masa jest bardzo lepka (taka była?) więc nie ma później problemu z odklejeniem jej od papieru. Nie poddawaj się :*
UsuńA można czymś zastąpić miód w tym przepisie? Niestety ale jestem na niego uczulony…
OdpowiedzUsuńMyślę, że można go zastąpić golden syrup'em, albo po prostu pominąć dodając troszkę więcej masła (dla kleistości) i cukru (dla słodkości).
UsuńDzieki:)
OdpowiedzUsuńsa pyszne tylko dlaczego sie rozwalaja????
OdpowiedzUsuńMoje się trochę kruszyły, ale nie rozwalały :) Może za mało masła lub za bardzo płynny miód?
UsuńZrobiłam i mi też niestety się trochę kruszą, ale smaku nie da się im odmówić:)
OdpowiedzUsuńSpróbuj następnym razem dodać więcej miodu ;)
Usuń