SKŁADNIKI:
- 2 czubate łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- pół szklanki gorącej wody
- 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej (ewentualnie drobiowego)
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- oliwa
Płatki owsiane przesypać do miseczki zalać gorącą wodą, wymieszać i odstawić do wystygnięcia (aż płatki owsiane się rozkleją). Mięso mielone przełożyć do miski, dodać wystudzoną masę z płatków owsianych, doprawić solą i pieprzem oraz dodać posiekany ząbek czosnku. Wyrobić masę i uformować kotlety (wyszło mi 8 średnich sztuk). Ok. dwie łyżki oliwy rozgrzać na patelni i smażyć kotlety przez 2-3 minuty z obu stron, aż zbrązowieją. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i piec przez około 25 minut. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami.
Kotlety można również zamrozić, przekładając do pudełka lub woreczków foliowych po całkowitym wystygnięciu. Rozmrażać przez noc w lodówce.
Świetny pomysł! Na pewno wypróbuję w domowym zaciszu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
ale pomysłowo :) podoba mi się przepis
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba pomysł. Płatki mam, mięso też, nie pozostaje nic innego jak zrobić :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpopieram z całych sił, dodatek płatków nie tylko wzbogaca zdrowotność ale też smak :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko, ależ mi miło, że odważyłaś się wypróbować ten przepis :) Widzę ponadto, że zareagowałaś dokładnie tak samo jak ja! Też nie byłam w stanie uwierzyć, że z takie połączenie może dać tak smakowite rezultaty :) Pzdr serdecznie Aniado (Lepszy Smak)
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę :)
OdpowiedzUsuńJakoś nigdy nie przepadałam za mielonymi. Ciekawi mnie twoja wersja z płatkami owsianymi.
OdpowiedzUsuńPyszne :) Zrobiłam wczoraj na obiad i jestem zachwycona ich lekkością i smakiem mięsa :) Bardzo dziękuję za inspirację.
OdpowiedzUsuńOla
Bardzo, bardzo się cieszę, że przekonałaś się i zaryzykowałaś :) cieszę się, że smakowało ;)
UsuńHmm pierwszy raz słyszę o takim połączeniu, koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńZobaczlam to na wloskiej kuchni.Powiedzieli, ze kotleciki mielone beda bardzo soczyste.
OdpowiedzUsuńJestem pod wrazeniem i mysle, ze nareszcie beda takie jak moja babcia robila za dawnych lat.
Spróbuj i koniecznie daj znać czy Ci smakowały ;)
UsuńWitam...ojojoj...taki przepis..mnie dopiero dzisiaj,czyli 2 lata później po Twoim przepisie ,coś oświeciło czy można w ogóle mieszać płatki z mielonym i ku mojemu zaskoczeniu widzę że moja wiedza kulinarna jest kiepska(((((;;;
UsuńDzisiaj robiłam kotlety z Twojego przepisu i wyszły przepyszne. Teraz chyba inaczej nie będę robiła :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Wam smakowały ;) Pozdrawiam serdecznie!
Usuń