siła smaku

Greckie kotlety mielone- Bifteki

8

Kolejna wersja kotletów mielonych. Tym razem przepis zainspirowany daniem Ani z LS, w trochę innej wersji. Tak jak poprzednie, które pokazywałam (te), nie zawierają ani jajek, ani bułki, przez co są o wiele zdrowsze! Bardzo smaczne i aromatyczne, najlepsze będą z mielonej wołowiny. Ja swoje przygotowałam w formie małych kulek, które później ponabijałam na patyki do szaszłyków- wydaję mi się, że było bardziej grecko! Zamiast fety użyłam podobnego sera greckiego, który nie rozpadał się przy formowaniu i pieczeniu kotletów.

SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 100 g sera feta lub innego sera typu greckiego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa
Mięso mielone wymieszać z jogurtem, dodać ser i przyprawy oraz 1-2 łyżki oliwy. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć kotlety z dwóch stron na złoty kolor. Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oliwy, przełożyć kotlety z patelni i piec przez około 15-20 minut w temp. 180 st. C. Podawać gorące!

8 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Robilam kiedys podobne burgery, byly przepyszne. Dodatek fety naprawde wiele zmienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne, na letnim grillu już mi się marzą takie szaszłyki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. byłam w Grecji, ale takich nie jadłam :O
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie!
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają naprawdę fajnie. Takich jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawy pomysł, nigdy nie jadłam takich ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już w ten weekend u mnie na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy1.9.14

    moga byc smaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są smaczne! Inaczej bym ich tu nie publikowała ;)

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy