siła smaku

Bułeczki francuskie z szynką i szpinakiem

12

Nie zawsze mam czas na gotowanie- to jasne! Czasem jednak nie mam ochoty na noszenie ze sobą pudełek do pracy, albo czasu na ich odgrzewanie w kuchence mikrofalowej (fuj!). W takich sytuacjach zabieram ze sobą coś, co mogę szybko zjeść, co nie traci smaku nawet po ewentualnym odgrzaniu. Bułeczki z ciasta francuskiego są dobre nie tylko do pracy, ale także do szkoły, na piknik, czy podróż (pamiętajcie jednak, że ciasto francuskie się dosyć mocno kruszy). Robi się je zaledwie chwilę, piecze też niedługo. Ja upiekłam je wczoraj wieczorem z szynką i twarożkowym szpinakiem, ale możecie do nich włożyć co tylko chcecie lub akurat macie. No i zabrać możecie ze sobą także, gdzie tylko chcecie!!

SKŁADNIKI:
(na 3 duże bułki)
  • płat ciasta francuskiego
  • 3 plasterki ulubionej szynki
  • pół szklanki szpinaku
  • 50 g twarożku śmietankowego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • mleko do posmarowania bułek
Szpinak umyć, osuszyć, pokroić liście, podsmażyć na oliwie z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Przełożyć do miseczki, dodać twarożek i dokładnie wymieszać. Płat ciasta podzielić na trzy równe części. Na środku każdej z nich położyć plaster szynki, dodać po łyżce szpinakowego twarożku. Jedną częścią przykryć farsz i zlepić brzegi (można je lekko zwilżyć wodą). Część, która zostanie pociąć w cienkie paski i przykryć wierzch bułek, tworząc na górze coś w rodzaju grzebienia/płotka. Wierzch posmarować mlekiem. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (matą sylikonową) i piec w temp. 180 st. C. przez około 25 minut. 

12 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Anonimowy6.3.12

    Ciasto francuskie zaliczam do moich ulubionych. Można go smakować z każdym pysznym dodatkiem. Ostatnio zawijałam w ciasto francuskie parówki. Twoje bułeczki wyglądają bardzo apetycznie. Moje smaki. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja naprawde smakowicie! Zaden szpinakolub nie moglby im sie oprzec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie nadziane. takie jedzonko w pracy czy na uczelni to choćby codziennie

    OdpowiedzUsuń
  4. Mówię w ciemn że to jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. jak ze szpinakiem to dla mnie idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Agnieszko, ostatnio robiłam takie ale z salami:) Szybkie i pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie ekspresowe dania:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ładnie urosły, szpinak jest u mnie na pierwszym miejscu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jakie delikatne poduszeczki... z szynką i szpinakiem to biorę w ciemno!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super bułeczki, fajne nadzienie :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł z takim właśnie nadzieniem. Może jeszcze bym się pokusił o odrobinę sera

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy