siła smaku

Kurczak po hiszpańsku z chorizo i ziemniakami

12

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lason "Kuchnia" i pojawił się już na kilku blogach, więc pewnie części z Was nie zaskoczę! Pomimo tego, że jest trochę 'męskim' przepisem, to Iw. bardzo smakowało (kazała mi to napisać ;) ), a kurczaka w takiej wersji na pewno przygotuję jeszcze nie raz. Ale... Nigella nie marynuje udek wcześniej, przyprawia je razem z innymi składnikami tuż przed pieczeniem. Ja wolałam zamarynować mięso wcześniej i dzięki temu było bardzo aromatyczne. Cały obiad przygotowuję się dosłownie chwilę, a można nim nakarmić naprawdę wiele osób. Polecam Wam bardzo serdecznie!

Iwonko, dziękuję za wspólne gotowanie, jedzenie i gadanie :) !!



SKŁADNIKI:
  • 10 udek z kurczaka
  • dwie czerwone cebule
  • hiszpańska kiełbaska chorizo
  • 5 dużych ziemniaków
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • oregano
  • oraz curry i przyprawa do kurczaka - do marynaty
Udka umyć, osuszyć, przełożyć do miski. Zalać dwiema łyżkami oliwy, przyprawić solą, pieprzem, curry, przyprawą do kurczaka (złocista) oraz oregano. Przykryć miskę i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Ziemniaki obrać, pokroić na cząstki. Cebulę pokroić w pióra, kiełbaskę w grube plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, przełożyć udka, dodać ziemniaki, cebulę i kawałki chorizo. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec przez godzinę. W połowie pieczenia udka przełożyć, aby upiekły się równomiernie i podlać sosem z pieczenia. 
Smacznego!

12 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Bardzo ciekawy przepis i ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja się doo chorizo nie przekonałam. ale chętnie wypróbuję ze zwykłą, polską kiełbasą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie, robiłam potwierdzam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jeden z moich ulubionycb przepisow z "Kuchni" - na pewno jeszcze do niego wroce! Proste, smaczne danie, ktore nie wymaga ciaglego dogladania. Idealne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Chorizo jeszcze w życiu nie próbowałam. Chyba czas to zmienić...;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety u mnie takie pyszności przepadają, ponieważ jestem wegetarianką:)

    Serdecznie zapraszam na nowy post:*

    OdpowiedzUsuń
  7. A czemu "męskie" danie? Przez te uda?? :-)
    Bardzo lubię chorizo. Mimo, że jest tutaj tylko dodatkiem to i tak mnie przekonuje do całości. Pewnie dlatego ,że to takie męskie danie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe danie i choć chorizo dalej jest dla mnie zagadką to z chęcią bym się z nim bliżej poznała:) Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  9. lubię takie dania, super! pyszności...

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy9.3.12

    Było pyszne, miałam ochotę na 3 porcję, ale rozum nie pozwolił...
    Pozdrawiam z kuchni pachnącej Twoimi piegowatymi ciastkami czekoladowymi ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chorizo... nadaje rewelacyjny smak potrawie :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy