siła smaku

Pizza z suszonymi pomidorami i oscypkiem

23

Uwielbiamy pizzę pod każdą postacią, na cienkim (lepiej!) cieście (ale ostatecznie może być i grube i puszyste), ze wszystkimi dodatkami (no może oprócz kukurydzy) i o każdej porze. Zawsze w zamrażalniku mam porcje ciasta i rozmrażam, kiedy tylko mam ochotę (a wierzcie, że przynajmniej raz na dwa tygodnie to się zdarza). Tym razem padło na oscypki, które dostałam od Kami z Zakopanego. Pizza bez mięsa, za to z serami i suszonymi pomidorami to bardzo dobra odmiana. Najczęściej korzystam z przepisu na ciasto od Lo (tego), ale w wersji ekonomicznej i szybszej, nie zawsze zostawiam je na noc w lodówce (i też jest pysznie). Polecam Wam wypróbowanie tego przepisu, bo ciasto wychodzi naprawdę przepyszne!
I jeszcze jedno: uwielbiam przepisy, w których czas przygotowywań (czy inne czynności) jest ściśle określony i brzmi prawie jak magiczna receptura. Tak jak np. tu! 

SKŁADNIKI:
na ciasto: (za Lo)

  • 4,5 szklanki mąki
  • 1 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych (instant)
  • 1 i 3/4 szklanki zimnej wody
  • 1/4 szklanki oliwy
na sos:
  • puszka przecieruy z pomidorów pelati
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
dodatkowo:
  • pół szklanki pokrojonych suszonych pomidorów
  • 6 małych oscypków (dostałam mieszane z różnego rodzaju mleka)
  • suszona bazylia
Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, sól, oliwę i wszystko zalać wodą. Zagnieść szybko ciasto przez 6 minut. Odstawić na 5 minut, aby 'odpoczęło'. Po tym czasie wyrabiać je jeszcze przez 4 minuty (jeśli będzie za bardzo kleiste, dodać mąkę). Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski wysmarowanej odrobiną oliwy (żeby się nie przykleiło) i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Teoretycznie po pół godzinie należy ciasto odstawić do lodówki na noc, ale w wersji szybszej można je odstawić na krócej, np. na godzinę. (jeśli odstawiacie je na noc, należy je wyjąć 2 godziny przed wyrabianiem pizzy).
Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie w odpowiedni kształt. Składniki na sos wymieszać (jeśli pomidory są w całości można je zmiksować). Wierzch pizzy posmarować sosem, posypać serem i ułożyć na wierzchu resztę składników. Piec w temp. 200 st. C. przez około 15-20 minut, aż wierzch się zrumieni. 


23 komentarze: Leave Your Comments

  1. suszone pomidory i oscypek to duet idealny :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez tak uważam :) jutro robię powtórkę- dostałam kolejne oscypki :) (jak to dobrze mieć znajomych jeżdżących na nartach :))

      Usuń
  2. Mam tylko jedno "ale"... Nie podzieliłaś się ;-)
    Musiała być pyszna, więc smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie się podzielę ;) Zapraszam na powtórkę :))

      Usuń
  3. Agnieszko, składniki pizzy wyborne:), a ciasto ślicznie cieniutkie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z oscypkiem nigdy nie jadłam. Cudownie się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia- spróbuj koniecznie! Pysznie sprawdza się na pizzy ;)

      Usuń
  5. Mmmmmm, byłaby idealna na dzisiejszy mecz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak na meczu by się sprawdziła ;) Ja oglądałam go jednak w towarzystwie czekoladowych kulek śniadaniowych ;)

      Usuń
  6. Super, z oscypkiem musi smakować fantastycznie, a suszone pomidory lubię w każdym towarzystwie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Porywam kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy1.3.12

    niesamowite połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale cieniutkie ciasto! i dodatki w moim guście... zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  10. Konam w tej chwili z obezwładniającej żądzy oscypków. Najlepiej właśnie w takim wydaniu. Aaaaaa.

    OdpowiedzUsuń
  11. Sam robię pizzę z podobnego przepisu i rzeczywiście jest najlepsze ;) Ogromne znaczenie ma mąka. Szkoda tylko, że mąka typu 00 jest u nas tak trudno dostępna i droga, podasz gdy we Włoszech kosztuje jakieś 70 centów..

    OdpowiedzUsuń
  12. pizza znakomita! taka ją lubię najbardziej na cienkim cieście! pychaaa

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniała pizza! W takiej kombinacji jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Im cieplej się robi tym bardziej mam ochotę na pizzę. Twoja wygląda zawodowo!
    3 składniki i cieniutkie ciasto, to rozumiem!

    OdpowiedzUsuń
  15. O rany ale pysznie wygląda :) teraz to bym ją całą zjadła sama ;) muszę kiedyś zrobić !

    OdpowiedzUsuń
  16. Brzmi świetnie :) Oscypek na pizzy... no na to bym nie wpadła, choć akcent bardzo polski i słuszny :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję spróbować - jest pysznie ;)

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy