Uwielbiamy pizzę pod każdą postacią, na cienkim (lepiej!) cieście (ale ostatecznie może być i grube i puszyste), ze wszystkimi dodatkami (no może oprócz kukurydzy) i o każdej porze. Zawsze w zamrażalniku mam porcje ciasta i rozmrażam, kiedy tylko mam ochotę (a wierzcie, że przynajmniej raz na dwa tygodnie to się zdarza). Tym razem padło na oscypki, które dostałam od Kami z Zakopanego. Pizza bez mięsa, za to z serami i suszonymi pomidorami to bardzo dobra odmiana. Najczęściej korzystam z przepisu na ciasto od Lo (tego), ale w wersji ekonomicznej i szybszej, nie zawsze zostawiam je na noc w lodówce (i też jest pysznie). Polecam Wam wypróbowanie tego przepisu, bo ciasto wychodzi naprawdę przepyszne!
I jeszcze jedno: uwielbiam przepisy, w których czas przygotowywań (czy inne czynności) jest ściśle określony i brzmi prawie jak magiczna receptura. Tak jak np. tu!
SKŁADNIKI:
na ciasto: (za Lo)
- 4,5 szklanki mąki
- 1 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka drożdży suszonych (instant)
- 1 i 3/4 szklanki zimnej wody
- 1/4 szklanki oliwy
na sos:
- puszka przecieruy z pomidorów pelati
- łyżka oliwy
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
dodatkowo:
- pół szklanki pokrojonych suszonych pomidorów
- 6 małych oscypków (dostałam mieszane z różnego rodzaju mleka)
- suszona bazylia
Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, sól, oliwę i wszystko zalać wodą. Zagnieść szybko ciasto przez 6 minut. Odstawić na 5 minut, aby 'odpoczęło'. Po tym czasie wyrabiać je jeszcze przez 4 minuty (jeśli będzie za bardzo kleiste, dodać mąkę). Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski wysmarowanej odrobiną oliwy (żeby się nie przykleiło) i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Teoretycznie po pół godzinie należy ciasto odstawić do lodówki na noc, ale w wersji szybszej można je odstawić na krócej, np. na godzinę. (jeśli odstawiacie je na noc, należy je wyjąć 2 godziny przed wyrabianiem pizzy).
Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie w odpowiedni kształt. Składniki na sos wymieszać (jeśli pomidory są w całości można je zmiksować). Wierzch pizzy posmarować sosem, posypać serem i ułożyć na wierzchu resztę składników. Piec w temp. 200 st. C. przez około 15-20 minut, aż wierzch się zrumieni.
suszone pomidory i oscypek to duet idealny :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa tez tak uważam :) jutro robię powtórkę- dostałam kolejne oscypki :) (jak to dobrze mieć znajomych jeżdżących na nartach :))
Usuńaż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńMam tylko jedno "ale"... Nie podzieliłaś się ;-)
OdpowiedzUsuńMusiała być pyszna, więc smacznego :-)
Chętnie się podzielę ;) Zapraszam na powtórkę :))
UsuńAgnieszko, składniki pizzy wyborne:), a ciasto ślicznie cieniutkie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ewelajno ;)
UsuńZ oscypkiem nigdy nie jadłam. Cudownie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńSylwia- spróbuj koniecznie! Pysznie sprawdza się na pizzy ;)
UsuńMmmmmm, byłaby idealna na dzisiejszy mecz :)
OdpowiedzUsuńO tak na meczu by się sprawdziła ;) Ja oglądałam go jednak w towarzystwie czekoladowych kulek śniadaniowych ;)
UsuńSuper, z oscypkiem musi smakować fantastycznie, a suszone pomidory lubię w każdym towarzystwie :)
OdpowiedzUsuńPorywam kawałek!
OdpowiedzUsuńniesamowite połączenie:)
OdpowiedzUsuńale cieniutkie ciasto! i dodatki w moim guście... zjadłabym!
OdpowiedzUsuńKonam w tej chwili z obezwładniającej żądzy oscypków. Najlepiej właśnie w takim wydaniu. Aaaaaa.
OdpowiedzUsuńSam robię pizzę z podobnego przepisu i rzeczywiście jest najlepsze ;) Ogromne znaczenie ma mąka. Szkoda tylko, że mąka typu 00 jest u nas tak trudno dostępna i droga, podasz gdy we Włoszech kosztuje jakieś 70 centów..
OdpowiedzUsuńpizza znakomita! taka ją lubię najbardziej na cienkim cieście! pychaaa
OdpowiedzUsuńWspaniała pizza! W takiej kombinacji jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńIm cieplej się robi tym bardziej mam ochotę na pizzę. Twoja wygląda zawodowo!
OdpowiedzUsuń3 składniki i cieniutkie ciasto, to rozumiem!
O rany ale pysznie wygląda :) teraz to bym ją całą zjadła sama ;) muszę kiedyś zrobić !
OdpowiedzUsuńBrzmi świetnie :) Oscypek na pizzy... no na to bym nie wpadła, choć akcent bardzo polski i słuszny :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńProponuję spróbować - jest pysznie ;)
Usuń