Macie ochotę na coś idealnego? Przepysznego, aromatycznego i dziecinnie łatwego? :) Ten przepis nie wnosi pewnie zbyt wiele, ale połączenie cynamonu i curry do marynowania kurczaka jest naprawdę dobrym pomysłem. Wypróbujcie koniecznie! Kurczak nadaje się na obiad, jak i jako zimna przekąska, np. do bagietki. Będziecie zaskoczeni :) Miłego weekendu!
SKŁADNIKI:
- dwie pojedyncze piersi z kurczaka
- 1-2 duże jabłka
- 1,5 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz
- oliwa
Piersi z kurczaka umyć osuszyć i przełożyć do miski. Zalać oliwą, dodać curry, cynamon i majeranek, doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać i wetrzeć w mięso. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (może być też na noc). Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. (160 st. C. z termoobiegiem). Piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego (jeśli jest to konieczne, to wcześniej wysmarować je oliwą, ale należy pamiętać, że marynata ma już ją w składzie) i wstawić do piekarnika na około 20 minut. W międzyczasie obrać jabłka i pokroić w cząstki (najlepiej na osiem). Po 20 minutach na mięso wyłożyć jabłka i podlać odrobiną wody. Piec jeszcze przez około 30 minut.
Smacznego!
Bardzo fajna kombinacja składników! Z pewnością smakuje wybornie!
OdpowiedzUsuńlubię marynowanego kurczaka, nawet bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńwygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńKURCZAK, ĆPANIE, GOTOWANIE!
OdpowiedzUsuńEjdzi to specjalnie dla Ciebie :D
Usuńtakiej kombinacji jeszcze nie próbowałam, zapisuję.
OdpowiedzUsuńmega apetyczne zdjęcia
OdpowiedzUsuńKaś bardzo dziękuje ;)
UsuńMięso z owocami smakuje świetnie, więc i to połączenie z pewnością się sprawdziło. Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPomysł świetny, tylko ten czas pieczenia wydaje mi się długi, zawsze piekę piersi krócej, nie wychodzą za suche?
OdpowiedzUsuńTo wszystko zależy od piekarnika i tego w czym pieczesz. Ja piekę w wyższym naczyniu (jakieś 15 cm wysokości) bo gdy podlewam wodą, a jabłka puszczą sok, to robi się z tego fajny sos do polania mięsa. Dodatkowo mięso nie robi się suche, właśnie ze względu na te soki :) Ale oczywiście czas pieczenia można skrócić! Pozdrawiam!
UsuńWłaśnie na zdjęciu wyglądają na soczyste. ja myślałem że to zasługa jabłek ale odrobina wody też nie zaszkodzi
OdpowiedzUsuńNie zaszkodzi a wyjdzie pyszny sos ;)
UsuńZrobiłam je, a zamiast curry, którego nie miałam, dodałam kurkumę. Pychotka. Cynamon z jabłkami - to jest to! Uwielbiam połączenie mięsa z owocami! Zrobię znowu. :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakowało ;) Wczoraj też je robiłam tylko zamiast kurczaka użyłam indyka!! Dzis to co zostało pokroilam w kostkę dodałam sos z pieczenia, jabłka, śmietanę i tarty chrzan ;) Wyszedł pyszny sos do kaszy gryczanej :)
UsuńKurczak jest PYCHA, tylko ja dawałam nie obrane jabłka bo wszyscy domownicy takie lubią. Naprawdę świetna sprawa. Życzę dalszych eksperymentów kulinarnych , na wyniki których czekam z niecierpliwośćią :)
OdpowiedzUsuń