siła smaku

Piersi z kurczaka w curry i cynamonie z jabłkami

17

Macie ochotę na coś idealnego? Przepysznego, aromatycznego i dziecinnie łatwego? :) Ten przepis nie wnosi pewnie zbyt wiele, ale połączenie cynamonu i curry do marynowania kurczaka jest naprawdę dobrym pomysłem. Wypróbujcie koniecznie! Kurczak nadaje się na obiad, jak i jako zimna przekąska, np. do bagietki. Będziecie zaskoczeni :) Miłego weekendu!


SKŁADNIKI:
  • dwie pojedyncze piersi z kurczaka 
  • 1-2 duże jabłka
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
  • oliwa
Piersi z kurczaka umyć osuszyć i przełożyć do miski. Zalać oliwą, dodać curry, cynamon i majeranek, doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać i wetrzeć w mięso. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (może być też na noc). Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. (160 st. C. z termoobiegiem). Piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego (jeśli jest to konieczne, to wcześniej wysmarować je oliwą, ale należy pamiętać, że marynata ma już ją w składzie) i wstawić do piekarnika na około 20 minut. W międzyczasie obrać jabłka i pokroić w cząstki (najlepiej na osiem). Po 20 minutach na mięso wyłożyć jabłka i podlać odrobiną wody. Piec jeszcze przez około 30 minut. 
Smacznego!

17 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Bardzo fajna kombinacja składników! Z pewnością smakuje wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię marynowanego kurczaka, nawet bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. KURCZAK, ĆPANIE, GOTOWANIE!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ejdzi to specjalnie dla Ciebie :D

      Usuń
  5. takiej kombinacji jeszcze nie próbowałam, zapisuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. mega apetyczne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  7. Mięso z owocami smakuje świetnie, więc i to połączenie z pewnością się sprawdziło. Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomysł świetny, tylko ten czas pieczenia wydaje mi się długi, zawsze piekę piersi krócej, nie wychodzą za suche?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wszystko zależy od piekarnika i tego w czym pieczesz. Ja piekę w wyższym naczyniu (jakieś 15 cm wysokości) bo gdy podlewam wodą, a jabłka puszczą sok, to robi się z tego fajny sos do polania mięsa. Dodatkowo mięso nie robi się suche, właśnie ze względu na te soki :) Ale oczywiście czas pieczenia można skrócić! Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Właśnie na zdjęciu wyglądają na soczyste. ja myślałem że to zasługa jabłek ale odrobina wody też nie zaszkodzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zaszkodzi a wyjdzie pyszny sos ;)

      Usuń
  10. Zrobiłam je, a zamiast curry, którego nie miałam, dodałam kurkumę. Pychotka. Cynamon z jabłkami - to jest to! Uwielbiam połączenie mięsa z owocami! Zrobię znowu. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakowało ;) Wczoraj też je robiłam tylko zamiast kurczaka użyłam indyka!! Dzis to co zostało pokroilam w kostkę dodałam sos z pieczenia, jabłka, śmietanę i tarty chrzan ;) Wyszedł pyszny sos do kaszy gryczanej :)

      Usuń
  11. Kurczak jest PYCHA, tylko ja dawałam nie obrane jabłka bo wszyscy domownicy takie lubią. Naprawdę świetna sprawa. Życzę dalszych eksperymentów kulinarnych , na wyniki których czekam z niecierpliwośćią :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy