siła smaku

Placki ziemniaczane z mąką pełnoziarnistą

15

Największa trudnością w plackach ziemniaczanych jest dla mnie ich smażenie. Oprócz tego, to jeden z najprostszych przepisów, jakie można sobie wyobrazić. Zgodnie z moją niepisaną zasadą podstawiania, zamiast zwykłej, białej mąki pszennej, dodałam mąkę pełnoziarnista. Nie zmieniło to, jak dla mnie smaku, a na pewno było zdrowiej! Jeśli jeszcze nie próbowaliście- zróbcie to koniecznie! Miłego tygodnia!

SKŁADNIKI:
  • 7-8 średnich ziemniaków
  • mała cebula
  • 2-3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Ja ziemniaki ścieram za pomocą szatkownicy z ostrzem do puree (czyli oszczędzam mnóstwo czasu). Do ziemniaków zetrzeć także cebulę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wierzch ziemniaczanego puree posypać mąką (nie daję jej dużo) i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć partiami na rozgrzanej oliwie (ewentualnie na oleju). Podawać gorące np. z dodatkiem śmietany.

15 komentarzy: Leave Your Comments

  1. ich smażenia to nikt nie lubi, ale każdy chetnie zjada..:-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie masz rację ;)

      Usuń
  2. uwielbiaaam! ja lubięsmażyć, tylko żeby nie były takie kaloryczne :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Emciu- to może właśnie mąka pełnoziarnista obniży ich kaloryczność :D?

      Usuń
    2. oj tam ile to tam obniży... :D Ja potrafię zjeść ich takie ilości, że mi już nic nie pomoże :D

      Usuń
  3. uwielbiam placki, a tak dawno ich nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. hmm, jakoś nigdy jeszcze nie zrobiłem podmiany mąki, pomysł wart wypróbowania :-)
    Ja natomiast na taką porcję dodaję jeszcze 2 łyżki startego parmezanu. Oprócz fajnego posmaku ma to dodatkową zaletę - placki chłoną zauważalnie mniej tłuszczu (co czuć w trakcie jedzenia i widać po ilości tłuszczu zużytego do smażenia).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z parmezanem muszą być przepyszne, że też nigdy na to nie wpadłam :) Koniecznie wypróbuję przy następnym smażeniu :)

      Usuń
  5. Jedno z moich ulubionych dań. Często je przyrządzam... ostatnio z żółtym serem i majonezem ... przepyszne !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba kiedyś zgapięęęęęęę - zapowiadają się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. nie zaszkodzi dodać zdrowszej mąki :) a placki same w sobie.. uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam placki ziemniaczane:D apetyczny post:)
    zapraszam do siebie w wolnym czasie:)
    http://mesmerize87.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. apetyczne i zawsze ciut zdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja uwielbiam mąkę pełnoziarnistą, czasem dodaję jeszcze dodatkowo otręby, bo lubię, ale mój mąż nie przepada, także jeśli robię coś dla nas wspólnie to albo ograniczam jej użycie, albo wcale nie dodaję. Ale takie placuszki na pewno by mi smakowały, w ogóle bardzo dawno nie jadłam placków!
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy23.5.16

    Załamują mnie już wszyscy z tymi kaloriami szczególnie kobiety które jak staną bokiem to ledwo co je widać. A wracając do placków to mógłbym je jeść codziennie a probowaliscie zamiast pszennej pełno ziarnistej użyć żytniej pełno ziarnistej?

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy