Bardzo szybki przepis na przygotowanie udek w inny, niż zwykle sposób. Ostra musztarda, przełamana słodkim miodem i w sumie nic poza tym. Dodatkowo dodałam dosłownie pół łyżeczki brązowego cukru (dla koloru). Bardzo proste i szybkie. Było zdrowiej, bo od razu upiekłam je bez skórek. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 8 udek z kurczaka (samych pałek)
- 1,5 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy (użyłam jakiejś amerykańskiej)
- 0,5 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka przyprawy złocistej do kurczaka
- sól, pieprz
- oliwa
Miód wymieszać z musztardą i łyżką (lub dwiema) oliwy, doprawić wszystkim i przyprawami. Z udek zdjąć skórę, wrzucić do miski, obtoczyć w marynacie, przykryć miskę i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (albo na całą noc). Piec w temp. 160 st. C z termoobiegiem (180 st. C. bez) przez około 45-50 minut, aż udka będą złoto- brązowe. Uwaga! Długość pieczenia zależy od piekarnika- warto poznać swój i wówczas dostosować długość pieczenia.
Smacznego!
Miód i musztarda tow spaniałe połączenie, muszą smakować wyśmienicie! Pyszny przepis!
OdpowiedzUsuńPrzeczytalam: "udka w modzie" ;)
OdpowiedzUsuń:-)
Usuńwróć się do podstawówki i naucz czytać . . .
UsuńNie wydaję mi się żeby ten komentarz był potrzebny ;)
Usuńoj tak oj tak, smakowite te udka :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mini rozdanie na moim facebokowym kanale https://www.facebook.com/photo.php?fbid=316038481798489&set=a.125950384140634.21290.123861534349519&type=1&theater
wyglądają mega apetycznie :>
OdpowiedzUsuńciekawią mnie te udka! muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńsmakowite udeczka, ze palce lizac:) ja tez pieke bez skory:)
OdpowiedzUsuńMusze spróbować...
OdpowiedzUsuńBędzie ciężko, bo zawsze najbardziej smakowała mi w kurczaku właśnie skóra.. Ale muszę się przekonać jak smakuje bez skóry na własnej skórze ;-)
Ale te udka można równie dobrze przygotować ze skórką :) Ja to zrobiłam tylko ze względu na zbliżający się 'sezon bikini' ;)
UsuńNo ja właśnie z tego samego powodu zdecyduję się na takie bez skóry ;-)
UsuńRobiłam, przepyszne :))
OdpowiedzUsuńTylko z tym wyjątkiem, że piekłam w prodiżu 2h. Upiekły się na złotobrązowy kolor:)) polecam
Bardzo się cieszę, że smakowały ;)
Usuńdzieki wlasnie wstawilem do lodowki sprawdzimy jutro smak ;] tylko ze uzylem filetow z kurczaka a nie nozek ;] pozdrawiam
OdpowiedzUsuńczekam zatem na relację ;)
UsuńPyszne, bardzo mi smakowały :) Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ;) Pozdrawiam!
UsuńTrzeba przyznać smacznie i prosto. Moja 3-letnia córa tak się przyssała do kości, że ciężko mi było ją przekonać że tej już się nie je ;)
OdpowiedzUsuńDzieci zawsze mają niesamowite pomysły ;) Bardzo się ciesze, że Wam smakowało! :)
UsuńMega Mega dobre ;)) Dzięki za super przepis ;))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały :)
UsuńZnalazłam ten przepis parę miesięcy temu i robię je teraz jak najczęściej mogę :) są przepyszne!
OdpowiedzUsuń