siła smaku

Kieszonki ze szpinakiem

8

Przepis na naprawdę pyszny, a przy tym niesamowicie prosty obiad. Danie jest na tyle efektowne, że spokojnie możecie je przygotować na ważną okazję. Moja była naprawdę ważna :)


SKŁADNIKI:
(na 4 porcje)

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 4 łyżki sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa
Szpinak przesmażyć na oliwie, aż zmniejszy objętość i cała woda odparuje. Doprawić czosnkiem i pieprzem. Przestudzony szpinak wymieszać z rozgniecioną fetą. Piersi oczyścić z błonek, od grubszej strony, naciąć piersi wzdłuż, nie nacinając jej do końca i tworząc kieszonkę. Kieszonki nafaszerować farszem ze szpinaku, spiąć wykałaczkami, aby nadzienie nie wyciekło. Wierzch piersi oprószyć solą i pieprzem i obrumienić na oliwie na patelni. Zarumienione piersi z kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego (wysmarowanego odrobiną oliwy) i zapiekać w 180 st. C przez około 35 minut. 
Ja podałam swoje z dodatkiem z sosu z pieprzem. 

8 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Cudownie nadziane. Uwielbiam połączenie kurczaka i szpinaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie proste, ale i pyszne dania:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne roladki Aga. Farsz ze szpinaku i fety jest naprawde pyszny :))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robię podobne, ale bez fety, ale sądzę, że feta sprawdza się w tym połączeniu wyśmienicie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak :) Z fetą naprawdę warto spróbować ;)

      Usuń
  5. Uwielbiam ! Tylko zamiast fety daję Lazur.. pycha..


    Obserwuję i zapraszam

    http://magnesstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O lazur tez może fantastycznie się komponować ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. podobne na grillu robiłam ;)
    http://www.zgrilla.pl/grillowana-piers-z-kurczaka-faszerowana-szpinakiem-i-feta/
    pyszne było :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy