Przepis na naprawdę pyszny, a przy tym niesamowicie prosty obiad. Danie jest na tyle efektowne, że spokojnie możecie je przygotować na ważną okazję. Moja była naprawdę ważna :)
SKŁADNIKI:
(na 4 porcje)
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 200 g świeżego szpinaku
- 4 łyżki sera feta
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa
Szpinak przesmażyć na oliwie, aż zmniejszy objętość i cała woda odparuje. Doprawić czosnkiem i pieprzem. Przestudzony szpinak wymieszać z rozgniecioną fetą. Piersi oczyścić z błonek, od grubszej strony, naciąć piersi wzdłuż, nie nacinając jej do końca i tworząc kieszonkę. Kieszonki nafaszerować farszem ze szpinaku, spiąć wykałaczkami, aby nadzienie nie wyciekło. Wierzch piersi oprószyć solą i pieprzem i obrumienić na oliwie na patelni. Zarumienione piersi z kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego (wysmarowanego odrobiną oliwy) i zapiekać w 180 st. C przez około 35 minut.
Ja podałam swoje z dodatkiem z sosu z pieprzem.
Cudownie nadziane. Uwielbiam połączenie kurczaka i szpinaku :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie proste, ale i pyszne dania:D
OdpowiedzUsuńPyszne roladki Aga. Farsz ze szpinaku i fety jest naprawde pyszny :))
OdpowiedzUsuńUsciski.
Ja robię podobne, ale bez fety, ale sądzę, że feta sprawdza się w tym połączeniu wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuńO tak :) Z fetą naprawdę warto spróbować ;)
UsuńO lazur tez może fantastycznie się komponować ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpodobne na grillu robiłam ;)
OdpowiedzUsuńhttp://www.zgrilla.pl/grillowana-piers-z-kurczaka-faszerowana-szpinakiem-i-feta/
pyszne było :)