Pasta alla Norma, nazywana też Siciliana, to tradycyjne sycylijskie danie z makaronu, pomidorów i bakłażana. Na Sycylii przed podaniem posypuje się je soloną ricottą, ale ja osobiście nie przepadam za tym połączeniem. Lepiej jest użyć pomidorów z puszki, niż świeżych, bo dzięki temu powstaje pyszny, bardzo aromatyczny sos. Przed podaniem warto jest posypać makaron świeżą bazylią, będzie jeszcze bardziej orzeźwiające!! Przepis specjalnie dla Kami, która nie może żyć bez Syciliany!!
SKŁADNIKI:
- 1 średni bakłażan
- puszka pomidorów
- pół średniej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
- suszone oregano
- świeża bazylia (duży pęczek)
- makaron (penne lub inny)
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Bakłażana pokroić na grube plastry, posypać solą i odsączyć na sicie. Plastry bakłażana obsmażyć na oliwie na gorącej patelni lub tak jak ja, grillować z dwóch stron po ok. 2 minuty. Cebulę drobno pokroić. Na drugiej patelni rozgrzać nieco oliwy, przełożyć cebulę i smażyć, aż stanie się szklista. Następnie dodać wyciśnięte ząbki czosnku, przemieszać i jeszcze chwilę przesmażyć. Do cebuli i czosnku dodać pomidory i suszone oregano i podgrzewać sos, aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Bakłażana pokroić w paski grubości palca. Dodać bakłażan do sosu i chwilę podgrzać. Świeżą bazylię poszatkować i dodać do sosu. Wszystko dokładnie wymieszać. Sos wymieszać z ugotowanym makaronem i przełożyć na talerze. Wierzch posypać świeżą bazylią.
Uwielbiam połączenie bakłażanów i pomidorów;)
OdpowiedzUsuńPewnie na Sycylii mają bardziej "słoneczne" pomidory i ze świeżych też im pyszne wychodzi ;-)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłem, a mam bakłażana na zbyciu, więc z pewnością na dniach wypróbuję...
Z tymi pomidorami to musi coś być na rzeczy ;) daj znać jak wyszło !!
UsuńWłaśnie taka pasta za mną "chodzi"!:) Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńw takim razie polecam :)
UsuńPysznosci Agus! :) Uwielbiam makarony pod kazda postacia. Wpraszam sie na te pyszna paste :))
OdpowiedzUsuńUsciski.
Maju a ja Cię bardzo serdecznie zapraszam :) Byłoby mi bardzo miło!!
UsuńWspaniale! Baklazan chodzi za mna ostatnio, moze w takiej postaci nawet Mezczyzna dalby sie skusic?
OdpowiedzUsuńMaggie- a może dodaj mięso mielone? Wtedy Mężczyznę będzie o wiele łatwiej skusić :)
UsuńBardzo lubię takie makaronowe dania!
OdpowiedzUsuńApetyczny przepis :)
OdpowiedzUsuńWitaj Agnieszko, na Sycylii "pasta alla Norma" robiona jest wylacznie ze swiezych pomidorow. Sprobuj zrobic kiedys z takowych a poczujesz/zobaczysz roznice. I jeszcze jedno- w skladzie tego dania nie ma cebuli.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Bardzo dziękuję za wszystkie uwagi :) Zanim zrobiłam ten makaron przeczytałam mnóstwo różnych przepisów, m.in. Jamiego Oliver'a i Buddy'ego Valastro :) Stąd właśnie moje składniki w przepisie ;) Pozdrawiam!
UsuńWcielo mi przez nieuwage poprzedni komentarz....
UsuńChcialam dodac,ze akurat "pasta alla Norma" zostala wykreowana w Katanii (jak podaja zrodla w 1920 r), w okregu ktorej aktualnie mieszkam. Przyznam,ze jadlam w wielu domach i przy roznych okazjach to danie,ale zawsze bylo ono bez cebuli. Co wiecej natrafilam nawet na przepis na ten makaron spisany w dialekcie sycylijskim. To byla dopiero gratka! (dysponuje linkiem). I tez nie bylo w nim cebuli :)
Co do Buddy'ego to wg mojego subiektywnego odczucia - jego przepisy sa troche zamerykanizowane ;)
Pozdrawiam i mam nadzieje Agnieszko,ze nie odbierzesz zle mojego komentarza.
Ależ oczywiście, że nie odbiorę ;) Wręcz przeciwnie! Bardzo się cieszę, że mogę się czegoś przy okazji nauczyć :) Obiecuję, że spróbuję surowych pomidorów do sosu i na pewno zrezygnuję z cebuli dla porównania smaków!! Zazdroszczę miejsca zamieszkania- musi być pięknie!! Pozdrawiam!!
Usuńmakarony dają tyle możliwości!
OdpowiedzUsuńpyszna pasta ;]
uwielbiam potrawy z makaronem:) to danie wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńWyśmienita pasta, prezentuje się pięknie i smacznie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, że w naszych warunkach geograficznych, robienie sosu ze "świeżych" pomidorów to nieporozumienie. Puszka sprawdza się 100 razy lepiej.
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Przepis dodaję do ulubionych, mam nadzieję, że nie będziesz miała nic przeciwko, jeżeli go wykorzystam :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie :) Mam nadzieję, że będzie smakować!!
UsuńWspaniałe danie na lato - uwielbiam...
OdpowiedzUsuńChyba się tu zakręcę na dłużej - same pyszności!
serdecznie zapraszam :)
UsuńTaste breast augmentation uk and season as required.
OdpowiedzUsuńI had the company of Christian Bale, who presented the award to her.
The bad news is it's not likely to be the cure-all for belly fat, you could experience a slight increase as those muscles expand. PainAcupuncture of the ears, therapeutic touch, and hypnosis may help manage cancer-related pain. How we forget what breasts are really for: babies. Every extra minute we have had three critical injuries on the other hand, was almost that of junket.
My blog: beforeandafterbreastimplants.Info
I vimax extender uk hated knowing she was just under 14 stone.
OdpowiedzUsuńIn the end, I saw no way of knowing what's going to happen. Competition to bring the best cakes into the office on special occasions or Holidays. If you have been implanted with mercury-based fillings, see a doctor immediately.
Take a look at my site :: buying vimax Pills
Many formula feeding moms will admit that they need to keep on your ways to
OdpowiedzUsuńlose weight goals.
my web blog ... Appetite Suppressant